jovovicb@t-com.me
✆ 069080408
Radno vrijeme:Ponedeljak-Petak 9.00h-14.00h i 17.00h-20.00h
Close
Ulica 27. Marta br. 15, 81000 Podgorica, Crna Gora
Radno vrijeme:Ponedeljak-Petak 9.00h-14.00h i 17.00h-20.00h
Koje namirnice smanjuju simptome sindroma suvog oka?

Koje namirnice smanjuju simptome sindroma suvog oka?

Sigurno ste primijetili da vam se oči zimi više suše.

Zašto se ovo dešava? Zimi u vazduhu ima manje vlage nego tokom letnjih meseci. Razlog je i prevelika razlika između spoljne temperature i temperature u zatvorenim prostorijama. Međutim, problem suvog oka se može manifestovati u bilo kojem periodu godine. Opširnije o ovom problemu možete pročitati ovdje.

Ukoliko imate problem sa suvim očima, može da vam pomogne i promjena načina ishrane. Dvije namirnice koje blagotvorno djeluju na ovaj problem su laneno i riblje ulje.

Laneno i riblje ulje sadrže masne kiseline koje imaju velike zdravstvene koristi u očuvanju vida, uključujući sprječavanje i ublažavanje sindroma suvih očiju kao i smanjenje rizika od senilne degeneracije makule i katarakte.

Dnevna konzumacija lanenog ili/i ribljeg ulja u kombinaciji s kapima za oči smanjuju simptome sindroma suvih očiju, kao što su crvenilo, peckanje i povremene smetnje vida.

Riblje ulje

Riblja ulja i plava riba – kao što su losos, tuna, sardine, bakalar sadrže velike količine omega-3 esencijalnih masti za mozak i zdravlje očiju.

Plava riba sadrži “dugi lanac” omega 3 (EPA i DHA) masnih kiselina koje tijelo treba za vitalne funkcije, uključujući i vid. Nasuprot tome, “kratki lanac” ALA omega-3 masnoća koje se nalaze u biljnim namirnicama poput sjemenki lana, mora se pretvoriti u EPA i DHA u tijelu za korisne učinke oka. Za vrijeme konzumacije biljne hrane, vaše tijelo pretvara samo oko 5 posto dijetalnih ALA masti u EPA i DHA.

riblje ulje

Riblje ulje je dostupno u tečnom obliku i u kapsulama. Ulje iz jetre b
akalara, takođe je odličan izvor EPA i DHA omega 3 masnih kiselina. Ipak, najbolji način konzumacije omega 3 masnih kiselina je konzumacija ribe 3 puta nedjeljno.

Laneno ulje

Laneno ulje, kao I riblje ulje, sadrži omega 3 masne kiseline, koje su potrebne za optimalno zdravlje. Laneno ulje sadrži omega 3 alfa-linolenske kiseline (ALA). Tijekom probave ALA se pretvara u dvije različite omega 3 masne kiseline, EPA i DHA koje služe za zaštitu staničnih membrana.

laneno ulje1

Laneno ulje je takođe dostupno u tečnom obliku i kapsulama. Iako je konzumacija lanenog ulja u kapsulama praktičnija, potrebna je velika doza kako bi zadovoljili dnevne potrebe za sprječavanje simptoma suvog oka. Hranidbenu vrijednost lanenog ulja lako uništava toplina, kisik i svjetlost. Kada kupujete laneno ulje, tražite hladno cijeđeno i čuvajte ga u frižideru.

Alternativa lanenom ulju su mljevene lanene sjemenke, koje možete posuti po salati ili umiješati u voćni sok. Na taj način ćete izvući najbolje koristi lana i omega 3 masnih kiselina.