jovovicb@t-com.me
✆ 069080408
Radno vrijeme:Ponedeljak-Petak 9.00h-14.00h i 17.00h-20.00h
Close
Ulica 27. Marta br. 15, 81000 Podgorica, Crna Gora
Radno vrijeme:Ponedeljak-Petak 9.00h-14.00h i 17.00h-20.00h
Zdravlje oka u trudnoći

Zdravlje oka u trudnoći

Trudnoća prouzrokuje brojne tjelesne promjene, pa tako ovo stanje može uticati i na manje promjene vida. Najčešće sve promjene nestaju po porodjaju. U trudnoći se, zbog nivoa hormona, može javiti mala promjena dioptrije, koja se poslije trudnoće obično vraća u normalu, ali isto tako može postati trajna. Takodje se može javiti i suvo oko (promjena u sastavu suza). U ovom slučaju se treba posavjetovati sa oftalmologom. 

Oftalmolog uvijek mora biti upoznat da se radi o trudnoći pacijentkinje, da bi pripisao pravilnu terapiju. Mnogi ljekovi mogu biti nepogodni za osobe u trudnoći.

Ukoliko trudnica ima visoku kratkovidost (više od – 7), neophodno je pogledati očno dno, jer ukoliko postoje degenerativne promjene na retini i u području žute mrlje, mora se raditi porodjaj putem carskog reza.

Ukoliko se radi o visoko rizičnim trudnoćama sa povišenim krvnim pritiskom, pojavom bjelančevina u mokraći, otocima, onda nalaz na očnom dnu može pokazati promjene. Ove promjene mogu da ugroze vid, i pripisuje se hitna terapija.