jovovicb@t-com.me
✆ 069080408
Radno vrijeme:Ponedeljak-Petak 9.00h-14.00h i 17.00h-20.00h
Close
Ulica 27. Marta br. 15, 81000 Podgorica, Crna Gora
Radno vrijeme:Ponedeljak-Petak 9.00h-14.00h i 17.00h-20.00h
Zašto nikada ne treba da bacate kontaktna sočiva u kanalizaciju?

Zašto nikada ne treba da bacate kontaktna sočiva u kanalizaciju?

Kada sočivima istekne rok korišćenja, većina ljudi ih baca u kanalizacione odvode. Kako ističe američki portal “The Atlantic”, ovo je loša navikmnogo utiče na životnu sredinu.

Da li ste znali da kontaktna sočiva mogu doprinijeti mikroplastičnom zagađenju na vodenim tokovima?

Prema novoj studiji predstavljenoj na nedavnom američkom sastanku “Američkog hemijskog društva” u Bostonu, oko 19 odsto korisnika kontaktnih sočiva ih nakon isteka roka trajanja baca u WC šolju, umesto da ih odlaže u smeće. Ovo znači da milijarde kontaktnih sočiva godišnje završi u rijekama,  morima i ostalim vodenim tokovima.

Dr Halden,vođa istraživanja je rekao da je inspirisan svojim ličnim iskustvom, jer i on nosi kontaktna sočiva, a nije mogao da pronađe nikakve studije o tome šta se dešava sa sočivima nakon što se bace u odvod. Halden i njegov tim su otkrili da sočiva završavaju u otpadnoj vodi, gde mogu da potonu na dno jer su gušća od vode. Ona, tamo mogu da ugroze vodeni život, naročito živalj koji živi blizu dna i koji guta čestice.

Istraživači su otkrili da mikrobi u postrojenjima za prečišćavanje otpadnih voda mogu sami da degradiraju strukturu sočiva i da ih razbiju u male delove. U većem okruženju, ti komadi mogu ući u svaki organizam u lokalnom lancu hrane. Pored toga, neka od napuklih sočiva se pretvaraju u mulj otpadnih voda, koji se na kraju koristi za đubrenje useva, tako da sočiva mogu završiti u našem telu i uticati na rad creva.

Trenutno nije poznato do koje mere nepravilno odlaganje sočiva utiče na zdravlje ljudi, zna se samo da utiče. – Konačno, nadamo se da će proizvođači sprovesti više istraživanja o tome kako sočiva utiču na vodeni život i koliko brzo se rastvaraju u morskom okruženju. –  navodi Halden .

Kada sledeći put počnete da bacate sočiva u WC šolju ili neki drugi odvod, razmislite dobro o tome što radite i odložite ih u smeće.