jovovicb@t-com.me
✆ 069080408
Radno vrijeme:Ponedeljak-Petak 9.00h-14.00h i 17.00h-20.00h
Close
Ulica 27. Marta br. 15, 81000 Podgorica, Crna Gora
Radno vrijeme:Ponedeljak-Petak 9.00h-14.00h i 17.00h-20.00h
Zašto je važan OCT pregled?

Zašto je važan OCT pregled?

Pomoću OCT-a moguće je otkriti različite bolesti mrežnjače i očnog živca u najranijem stadijumu, a osim za rano otkrivanje ova dijagnostička metoda ima važnu ulogu u planiranju liječenja, odnosno praćenja različitih bolesti mrežnjače i vidnog živca.

OCT (Optička koherentna tomografija)

OCT pregled predstavlja snimanje modernom, neinvazivnom tehnologijom kojom se dobija nalaz poprečnog presjeka retine oka. Ovo je najnaprednija i najpreciznija metoda koja je dovela do revolucije u  dijagnostikovanju bolesti mrežnjače i praćenja učinka terapije. Aparat sa kojim se radi ovaj pregled koristi neškodljive optičke zrake za analizu vidnog živca, kao i nervnih vlakana oko vidnog živca i u žutoj mrlji.

Indikacije za OCT dijagnostiku su brojne i najčešće indikacije su: promjena ili sumnja na promjene u žutoj mrlji, senilnu degeneraciju , cistoidni edem makule, rupture makule, epiretinalne membrane, dijabetička retinopatija, okluzije vena mrežnjače, centralnu seroznu retinopatiju.

U ordinaciji Dr Jovović koristimo SOCT Copernicus HR aparat

soct

Specijalistička ambulanta za oftalmologiju “Dr Jovović”  posjeduje SOCT Copernicus HR aparat za OCT pregled, jedan od najsavremenijih i najpreciznijih  aparata, koji omogućava brz i detaljan prikaz morfologije tkiva oka.

Zbog primjene spektralne tomografije kao odgovora na mnoge dijagnostičke izazove, SOCT Copernicus HR je u samom vrhu u svojoj klasi. Snimanje ne zahtijeva mnogo vremena i bezbolno je, a talasna dužina zraka svetlosti uperenog u oko pacijenta je 850nm, zbog čega je i neprijatnost pri gledanju u isto svedena na minimum, jer ga oko jedva registruje.

Aparat koristi naprednu tehnologiju koja ide u korak sa najnovijim dostignućima. Nasuprot drugim sličnim uređajima, ispitivanje traje i do 50x kraće, a snimci napravljeni sa SOCT Copernicus HR-om imaju neuporedivo veću rezoluciju. B-skenovi koje uređaj pravi zahtevaju svega nekoliko trenutaka i daju trodimenzionalne slike u boji. Naš aparat omogućava pravljenje i do 25000 snimaka/sec., rezolucije od 3 mikrona.

Od aprila 2018. naša ordinacija ima ugovor sa Fondom za zdravstvo Crne Gore za uslugu OCT . Pregled možete zakazati na telefone 020 640 553 i 069 080 408 ili online na našem sajtu.