jovovicb@t-com.me
✆ 069080408
Radno vrijeme:Ponedeljak-Petak 9.00h-14.00h i 17.00h-20.00h
Close
Ulica 27. Marta br. 15, 81000 Podgorica, Crna Gora
Radno vrijeme:Ponedeljak-Petak 9.00h-14.00h i 17.00h-20.00h
Vidite li plutajuće tačkice pred očima?

Vidite li plutajuće tačkice pred očima?

Kako starimo, vremenom se mogu pojaviti odredjeni očni problemi. Bilo kakvu razliku u vidnoj oštrini, nikako ne bi trebali zanemariti. Mali simptom koji ste jednom zanemarili se može vrlo lako i brzo razviti.

Šta su plutajuće tačkice (niti, čestice)?

Plutajuće tačkice koje vidite pred očima su zapravo plivajuće mutnine depozita koje se nalaze unutar normalno prozirnog staklastog tijela i koje nisu fiksirane u samom oku. Upravo zbog ovoga oko vidi zamućenja, zbog sijena depozita koje se stvaraju na mrežnjači. Skoro svi mi ponekad primijetimo plutajuće čestice pred očima, ali se u starijoj dobi pojavljuju češće.

Postoji određena količina ovih čestica koja je normalna i prirodna, jer se javljaju sa starenjem. Starenje je dio života, a ljudsko tijelo se mijenja tokom vremena. Oči se najbolje čuvaju i štite ishranom punom vitamina,posebno vitamina A, nošenjem sunčanih naočara kako biste zaštitili od UV zračenja i smanjili naprezanje očiju.

Kako izgledaju ove tačkice?

Ove tačkice obično nam se prikazuju u obliku niti ili bljeskova nalik na paučinu ili na leteće mušice. Riječ je o manjim bljeskovima svijetla i plutajućim tačkicama koje titraju pred očima i na koje nikako ne možete fokusirati pogled, iz razloga što one slijede pokret oka i ostaju u smjeru pogleda očiju.

 • Neke izgledaju kao tamne mrlje ili niti koje se provide, a primjetne su u vidnom polju
 • Neke se primjećuju samo kada gledate svijetlo plavo nebo, bijeli zid ili bilo kakvu svijetlu pozadinu
 • Neke se kreću kada pomjerate oči. Uvek ostaju van centralnog dijela vašeg vidnog polja, ali uvek su tu u uglovima vašeg vidnog polja.
 • Neke se samo malo pomeraju, a onda nestaju.

Šta je staklasto tijelo?

Staklasto tijelo ili vitreus (lat. corpus vitreum) ispunjava potpunu unutrašnjost oka. Njegova uloga je optička jer je prozirno pa propušta svjetlost, kao i mehanička, tj. održavanje stalne napetosti i veličine očne jabučice. Sastoji se od 99% vode u kojoj su otopljene razne tvari, npr. protein vitrezin. On je vlaknaste građe i oku nevidljiv, osim u nekim  stanjima kad postaje vidljiv i stvara oblike crtica i niti koje nam prividno lete pred očima.

Plutajuće tačkice uzrokovane ablacijom staklastog tijela se javljaju najčešće kod:

 • Kratkovidih osoba
 • Osoba koje su imale operaciju uklanjanja katarakte
 • Osoba koje su izvršile lasersku operaciju
 • Osoba koje su imale infekciju oka

Kada bi trebalo posjetiti oftalmologa?

Prisustvo tačkica ili bljeskova može biti bezopasno, medjutim, isto tako može biti indikacija za ozbiljan očni problem pa je potrebno je posjetiti oftalmologa i zakazati pregled u sledećim situacijama:

 • Primijetili ste plutajuće tačkice pred očima prvi put
 • Primijetili ste da se povećao broj ili veličina ovih tačkica
 • Javljaju Vam se svjetlosni bljeskovi pred očima
 • U uglovima Vašeg vidnog polja vidite tamnije

U većini slučajeva ne postoje ozbiljniji problemi, ali kompletan specijalistički pregled očiju u starijoj dobi je neophodan. Ukoliko je riječ o oštećenju mrežnjače problem je potrebno na vrijeme dijagnostifikovati i liječiti da bi se spriječilo oštećenje vida. Ukoliko se ne liječi na vrijeme, može dovesti do gubitka vida, pa se preporučuje da što prije obavite pregled.

Ukoliko Vas zanimaju dodatne informacije ili želite da zakažete pregled, možete nas pozovati na 020 640 553 ili 069 080 408.