jovovicb@t-com.me
✆ 069080408
Radno vrijeme:Ponedeljak-Petak 9.00h-14.00h i 17.00h-20.00h
Close
Ulica 27. Marta br. 15, 81000 Podgorica, Crna Gora
Radno vrijeme:Ponedeljak-Petak 9.00h-14.00h i 17.00h-20.00h
Ultrazvuk oka – A-scan i B-scan

Ultrazvuk oka – A-scan i B-scan

Dijagnostička ultrazvučna tomografija (ultrazvuk oka, ehografija) je dijagnostička metoda širokih mogućnosti. Ultrazvučnom tomografijom brzo i bezbolno dobijamo uvid u stanje unutrašnjosti oka i orbite. Ultrazvuk oka je korisna dijagnostička metoda kod velikog broja očnih bolesti gde nije moguće običnim kliničkim pregledom postaviti dijagnozu.

Ultrazvukom možemo ispitivati i mjeriti normalne strukture oka i očne duplje kao sto je:

  • Biometrija oka
  • Priprema za operaciju katarakte
  • Otkrivanje, mjerenje i praćenje patološke strukture u oku i orbiti u slučaju zapaljenja različitih etiologija, tumora, krvarenja u oku i orbiti
  • Praćenje rasta oka

U kliničkoj praksi, u toku ultrazvučne dijagnostike možemo koristiti:

A-scan

A-scan (ultrazvučna biometrija) se koristi za odredjivanje aksijalne dužine očne jabucice i sa keratometrijom  ulazi u odgovarajuće softverske programe I služi za precizno izračunavanje jačine veštačkog sociva kod operacije katarakte. 

Pregled se vrši u lokalnoj anesteziji direktnim prislanjanjem ultrazvučne sonde na rožnjaču oka.U slučaju A-scana, različite strukture oka su prikazane u vidu amplituda. Strukture koje su akustički gušće imaju veću amplitudu i obratno.

B-scan 

B-scan daje preciznu dvodimenzionalnu sliku unutrašnjosti oka i orbite a na osnovu akustičke gustine različitih tkiva. U zavisnosti od akustičkih svojstava različita tkiva su prikazana različitim nijansama sive. B-scan je neophodan kada optički mediji oka nisu prozirni (zamućenje rožnjače, katarakta, krvarenje u staklastom tijelu…) pa nije moguće videti unutrašnje strukture oka i očno dno. B-scan se koristi za dijagnostiku ablacije retine, ablacije sudovnjače, intraokularnih krvarenja, vizuelizaciju stranih tela u oku, intraokularnih tumora, epiretinalnih membrana…

Ultrazvukom se mogu dijagnostikovati i patološke promene u orbiti (očnoj duplji) i na jednostavan način se mogu izmeriti mišići očne jabučice.

Pregled B-scan-om je bezbolan i vrši se prislanjanjem B sonde na kapak obložen gelom u više dijagnostičkih pravaca.

Koristi se i kod povreda oka, u dijagnostici stranih tela, ablacije retine i ablacije sudovnjače kao i za praćenje egzoftalmusa u sklopu Grejvs Bazedovljeve (Graves Basedow) bolesti (oboljenje štitne zlezde).

Kakav je princip rada ultrazvuk aparata?

Pregled ultrazvukom se bazira na emitovanju zvučnih talasa visoke frekvencije pomoću sonde i analize povratnog signala. U zavisnosti od svojstava samog tkiva kroz koji zvuk prolazi, deo zvučnih talasa  se apsorbuje od strane tkiva, deo reflektuje ka sondi a deo prolazi dalje, dublje u tkivo. Kompjuter analizira povratni zvučni signal, obrađuje ga i prikazuje u obliku dvodimenzionalne slike na monitoru.

U našoj ordinaciji  ultrazvučnu dijagnostiku oka obavljamo najsavremenijim aparatom za ultrazvuk oka Quantel medical Compact touch 3 in 1. Detaljnije o pregledu ultrazvuka pročitajte ovdje.

Zakažite pregled ultrazvukom ili konsultaciju na 020 640 553 ili 069 080 408.