jovovicb@t-com.me
✆ 069080408
Radno vrijeme:Ponedeljak-Petak 9.00h-14.00h i 17.00h-20.00h
Close
Ulica 27. Marta br. 15, 81000 Podgorica, Crna Gora
Radno vrijeme:Ponedeljak-Petak 9.00h-14.00h i 17.00h-20.00h
TEST: Koje je Vaše dominantno oko?

TEST: Koje je Vaše dominantno oko?

Kao što jedna strana tijela dominira nad drugom, kao na primjer desna/lijeva ruka(dešnjaci/ljevaci), tako postoji i dominantno oko.

Tipično, termini „dominantno oko“ ili „okularna dominacija“ se koriste da opišu normalno stanje vida u kojem oba oka funkcionišu zajedno i imaju relativno jednaku oštrinu vida, sa jednim okom kao vodećim okom. To ne mora uvijek značiti da to oko bolje vidi, već da  bolje funkcioniše zbog preferencija. Ono pruža više informacija vizuelnom korteksu mozga i preciznije prenosi informacije.

Moguće je, ali i veoma rijetko da nemate dominantno oko.

Takodje, istraživanja pokazuju da su dominantno oko(okularna dominacija) i dominantna ruka povezani, ali ne direktno. Prema tome, postoje slučajevi kada je dominantno lijevo oko i osoba je ljevak(odnosno desno oko je dominantno i osoba je dešnjak), dok sa druge strane postoje i slučajevi da je osobi na primjer, desno oko dominantno i da je ljevak.

TIPOVI OČNE DOMINACIJE

Fiksacijska– slučaj gdje imamo prednost oka pri fiksiranju na metu

Motorička– slučaj gdje  oko ima manju vjerovatnoću da izgubi fiksaciju na bliskoj tački konvergencije

Senzorna– slučaj gdje jedno oko posjeduje jači vid od drugog oka

Potrebno je da znate koje oko Vam ostvaruje bolje performanse, odnosno je dominantnije, kako biste u odredjenim aktivnostima ostvarili najbolje rezultate, kao što su sportske aktivnosti, fotografisanje, lov i mnoge druge.

Sport

Tokom odredjenih sportskih aktivnosti je veoma bitno da znate koje je, kao i da iskoristite što je bolje moguće svoje dominantno oko kako bi postigli što bolje rezultate. Sportovi kod kojih je to posebno bitno su golf i bejzbol. Takodje, ako se bavite fudbalom primijetićete da sa jednom nogom preciznije šutirate.

Fotografisanje

Mnogi fotografi nisu svjesni koje im je oko dominantno. Šta je ruka za pisca i šta je noga za fudbalera, to je oko za fotografa. Ipak, usled neznanja, fotografi nekad slikaju sa “pogrešnim” okom.

Kako bi olakšali sebi fotografisanje, koristite dominantno oko prilikom fotografisanja i posmatranja kroz tražilo(prozorčić kroz koji gledamo u predmet koji želimo uslikati). Ukoliko priligom gledanja kroz tražilo morate da zatvorite drugo oko kako bi mogli identifikovati predmet, to je znak da treba da koristite drugo – dominantno oko.

U nastavku smo pripremili za Vas mali test pomoću kojeg ćete moći da odredite koje je to Vaše dominantno oko u par koraka.

Korak 1: Odaberite neki predmet u daljini, na primjer vazu na stolu, sliku na zidu, itd..

Korak 2: ispružite ruke ispred sebe i palcem i kažiprstom formirajte trougao. Postavite ruke tako da u sredini trougla bude objekat koji ste odabrali.

Korak 3: zatvorite lijevo oko

Korak 4: Ako objekat ostane u centru trougla kada vam je lijevo oko zatvoreno, onda je vaše desno oko (oko koje je otvoreno) vaše dominantno oko. Ako objekat više nije unutar formiranog trougla, vaše lijevo oko je vaše dominantno oko.

Ili na sledeći način:

Korak 1: Odaberite neki predmet u daljini, na primjer vazu na stolu, sliku na zidu, itd..

Korak 2: Ispružite ruku ispred sebe, držite oba oka otvorena i postavite palac ispred sebe, tako da prekrijete predmet koji ste izabrali.