jovovicb@t-com.me
✆ 069080408
Radno vrijeme:Ponedeljak-Petak 9.00h-14.00h i 17.00h-20.00h
Close
Ulica 27. Marta br. 15, 81000 Podgorica, Crna Gora
Radno vrijeme:Ponedeljak-Petak 9.00h-14.00h i 17.00h-20.00h
Strabizam

Strabizam

Razrokost ili heterotropija predstavlja okulomotornu neravnotežu bez binokularnog vida. Binokularni vid je svojstvo čovjeka i viših primata, a nastao je onda kad su oči iz temporalnog prešle u frontalni položaj. To je u stvari jedna jedinstvena mentalna vizuelna percepcija dvije monokularno nastale slike. Znači, slike koje nastaju pojedinačno u svakom oku, vide se kao jedna, kada je binokularni vid očuvan. Kod strabizma toga nema.

Važnu komponentu očuvanog binokularnog vida čine mišići oka. Na očnoj jabučici pripajaju se mišići (četiri prava i dva kosa) koji omogućavaju pokrete očne jabučice u svim pravcima (gore, dolje, unutra, spolja kao i pokrete rotacije). U fiziološkim uslovima nemoguće je izvršiti pokret samo jedne očne jabučice, a da se pri tome isti takav pokret i u istom smislu i iste jačine ne načini na drugom oku.

Kada su linije vida medjusobno potpuno paralelne pri pogledu u daljinu, kao i u svim pravcima pogleda, čak i kada je jedno oko zatvoreno i isključeno iz fiksiranja, postoji potpuna okulomotorna ravnoteža. Najjednostavniji postupak za utvrdjivanje poremećaja okulomotorne ravnoteže je “test pokrivanja”. Pacijenta pozovemo da fiksira jedan predmet prvo u blizini 50cm, a zatim u daljini od 5 metara. Predmet mora biti u ravni očiju, pacijent mora da drži oba oka otvorena, a doktor mu jednom rukom ili nekim zastorom poklopi jedno oko (oko koje se ispituje).

Kod strabizma,oko koje je bilo pod zastorom, ili se ne vraća u primarni (srednji) položaj, ili ako se vrati ono počne da fiksira , dok prvo do tada fiksirajuće oko, bježi iz srednjeg položaja.

Vrste strabizma

Strabizam može biti:

  • Divergentni (oko “bježi” ka spolja)
  • Konvergentni (oko “bježi” ka unutra)
  • Vertikalni (jedno oko fiksira, a drugo skreće na gore ili na dole)
  • Kosi strabizam

Liječenje

Rano otkrivanje strabizma je ključno za uspješno liječenje. Prvi korak u ovom procesu je propisivanje tačne dioptrijske korekcije. Zatim, neophodno je pregledati vid svakog oka posebno kako bi se rano otkrila slabovidnost (ambliopija). Ako je prisutna slabovidnost, liječenje obuhvata prekrivanje oka koje ima normalnu vidnu oštrinu s ciljem poboljšanja vida slabijeg oka. U ovoj fazi liječenja, saradnja roditelja je od ključne važnosti, jer djeca često odbijaju ovaj način liječenja. Ako standardne terapije ne daju željene rezultate, operacija može biti razmotrena kao opcija.

Sve operacije strabizma se svode na slabljenje mišića koji previše vuku, i na jačanje onih koji slabije funkcionišu. Operativno liječenje strabizma je zadnja stepenica, prije toga se mora izjednačiti vid na oba oka, odgovarajućom korekcijom refrakcione anomalije, zatvaranjem ukoliko se radi o lijenom oku, zatim, mora se uspostaviti saradnja dva oka, i stereovid.