jovovicb@t-com.me
✆ 069080408
Radno vrijeme:Ponedeljak-Petak 9.00h-14.00h i 17.00h-20.00h
Close
Ulica 27. Marta br. 15, 81000 Podgorica, Crna Gora
Radno vrijeme:Ponedeljak-Petak 9.00h-14.00h i 17.00h-20.00h
Strabizam kod djece

Strabizam kod djece

Strabizam ili škiljenje (razrokost) zaslužuje veliku pažnju kada govorimo o zdravlju očiju kod djece. Strabizam nije samo estetski problem, već je takodje povezan sa smanjenim vidom. Liječenje strabizma kod djece se izvodi već u predškolskoj dobi i zahtjeva dugotrajnu profesionalnu brigu oftalmologa i veliku saradnju roditelja.

Koje su vrste strabizma?

Konkomitantni strabizam

Ova vrsta strabizma zahvata oba oka i 4 – 6 % djece. Obično je urodjen, a može se pojaviti do treće godine života. Kod ove vrste strabizma je kretanje očiju moguće u svim smjerovima bez ograničenja, i dijete ne vidi duple slike. Škiljenje može biti jednostrano – škilji stalno samo desno ili lijevo oko. U tom slučaju je veći rizik od razvoja slabovidosti. Drugi tip je naizmjenični strabizam, kada oči rotiraju, a pacijent može zaoštriti sliku desnim i lijevim okom. U tom slučaju, opasnost od slabovidosti je manja.

Konvergentni strabizam (ezotropija) je najčešći oblik strabizma u djetinjstvu. Oko škilji unutra, ka nosu. 

Divergentni strabizam (egzotropija) je suprotan oblik, kada oko bježi prema van. Ovaj tip strabizma je manje čest, a pojavljuje se obično kasnije nego ezotropija.

Vertikalni strabizam (hipertropija) se dešava kada oko bježi gore ili dolje.

Paralitički strabizam

Za paralitički strabizam je karakterističan poremećaj pokreta jednog ili oba oka. Može biti urodjen, ali se može i naknadno pojaviti. Mogući uzroci su povrede, tumori, bolesti krvnog sistema, degenerativne bolesti, i drugi. U tom slučaju je vrlo neugodan simptom duplih slika (diplopija), koja jako smeta pacijentu i ograničava ga u normalnom životu. Uvijek je potreban temeljni pregled doktora i utvrđivanje uzroka paralitičkog strabizma. Kod urodjenog oblika je većinom jedina mogućnost korekcije operacija.

Liječenje strabizma

Za uspješno liječenje je presudno rano otkrivanje ove očne greške. Prvi korak je prepisivanje točne dioptrijske korekcije. Takodje je potrebno pregledati vid oba oka posebno, kako bi bilo moguće pravovremeno otkrivanje slabovidnosti (ambliopije). Ako je slabovidost prisutna, potrebno je započeti sa prekrivanjem oka koje ima normalnu vidnu oštrinu, sa ciljem poboljšanja vida slabijeg oka. U ovoj fazi liječenja je važna saradnja roditelja, jer djeca često odbijaju okluziju vodećeg oka. Ako standardne terapije ispravljanja strabizma ne pomognu, može se razmišljati o operaciji. Operacija se može obaviti tek kada se postigne dobar vid na oba oka, a najidealnije vrijeme za operaciju je u predškolskoj dobi, kada se vid još razvija. U mnogim slučajevima jedna operacija nije dovoljna i mora se operisati u više navrata.

Liječenje strabizma zavisi o tipu strabizma, vremenu nastanka i drugim faktorima. Međutim, uvijek je važno za uspjeh terapije kontaktirati oftalmologa na vrijeme i pridržavati se preporučenog liječenja. To obično biva jako teško i naporno kod djece, ali zadatak roditelja je da pozitivno motivišu dijete.

Ukoliko Vaše dijete ima strabizam, zakažite pregled na 020 640 553 ili 069 080 408.