jovovicb@t-com.me
✆ 069080408
Radno vrijeme:Ponedeljak-Petak 9.00h-14.00h i 17.00h-20.00h
Close
Ulica 27. Marta br. 15, 81000 Podgorica, Crna Gora
Radno vrijeme:Ponedeljak-Petak 9.00h-14.00h i 17.00h-20.00h
Šta treba da radite ako vam meko sočivo zapne u oku?

Šta treba da radite ako vam meko sočivo zapne u oku?

Svima koji nose sočiva, prije ili kasnije sočivo zapne u oku. Ukoliko naučite kako da pravilno uklonite sočivo iz oka kada se ovo desi, više vam neće predstavljati veliki problem.

Prvo, ne brinite – kontaktno sočivo se ne može zagubiti iza oka. Može samo zapeti ispod kapka ili u uglu oka.

Kako izvaditi meko kontaktno sočivo iz oka?

oci su ogledalo duse

Ukoliko vam kontaktno sočivo zapne u oku prvi korak je pranje ruku. Nakon toga odredite položaj sočiva u oku.

Ako meko kontaktno sočivo zapne u oku obično je pravilno smješteno na centralnom dijelu oka rožnjači, ali teško ga je ukloniti, jer se vjerojatno osušilo. Ovo se najčešće događa kada zaspete sa sočivima. U ovom slučajnu isperite oči s nekoliko kapi rastvora za dezinfekciju sočiva. Zatvorite oči, nježnim pokretima masirajte gornji kapak dok ne osjetite pomijeranje sočiva.

Ukoliko sočivo i dalje stoji na mjestu, ponovite ispiranje nekoliko puta, a zatim trepnite nakon svakog ispiranja kako bi se sočivo pomjerilo. Ponovite nekoliko puta ukoliko je potrebno. Ovaj proces može trajati i do 15 minuta, sve dok sočivo ne postane dovoljno hidratizovano kako bi se pomaklo sa mjesta. Kada ste sočivo uspiješno pomjerili, možete je jednostavno ukloniti s oka.

U slučaju da nakon skidanja sočiva i dalje osjećate suvoću ili nadraženost očiju, pokušajte sa kapima za oči (vještačke suze). Ukoliko vam ni one ne pomognu, posjetite oftalmologa. Ukoliko osjećate veliku nadraženost, ovo može biti znak abrazije rožnjače za čije je tretiranje potreban ljekar speijalista.

Ako je sočivo zapelo, a ne nalazi se u centralnom dijelu oka, usmjerite pogled suprotno od mjesta na kojem pretpostavljate da se sočivo nalazi. Na primjer, ukoliko mislite da je kontaktno sočivo zapelo ispod gornjeg kapka, pogled usmjerite prema dolje. Nježno masirajte kapak i trepnite nekoliko puta uzastopno kako bi se sočivo smjestilo na centralni dio oka. Nakon toga uklonite sočivo.

Ako je sočivo zapelo u uglu oka, iza kapka, pokušajte staviti novo sočivo na oko. Nakon toga trepnite nekoliko puta. Na ovaj način će novo sočivo doći u kontakt sa starim i “izvući” ga na centralni dio oka. Nakon toga uklonite staro sočivo.

staviti socivo

Ukoliko vam nijedna od navedenih tehnika ne pomaže u uklanjanju sočiva iz oka posjetite vašeg oftalmologa koji će vam pomoći u rješavanju problema.