jovovicb@t-com.me
✆ 069080408
Radno vrijeme:Ponedeljak-Petak 9.00h-14.00h i 17.00h-20.00h
Close
Ulica 27. Marta br. 15, 81000 Podgorica, Crna Gora
Radno vrijeme:Ponedeljak-Petak 9.00h-14.00h i 17.00h-20.00h
Šta je heterokromija a šta anizokorija?

Šta je heterokromija a šta anizokorija?

Heterokromija

Heterokromija je stanje kada osoba ima različite boje očiju, na primjer jedno oko je zelene, a drugo smeđe boje. Heterokromija je rezultat relativnog viška ili manjka pigmenta melanina koji se nalazi u oku. Može biti nasljedna, može nastati kao posljedica genetskog mozaicizma ili može bit posljedica bolesti ili povrede.

Heterokromija obično nije ozbiljno stanje. Drugim riječima nije riječ o bolesti oka, jer ne utiče na vidnu oštrinu.

Poznate ličnosti koje imaju heterokromiju su Mila Kunis, Kate Bosworth, Josh Henderson, Elizabeth Berkley, Alice Eve itd.

U većini slučajeva heterokromija je urođena (kongenitalna). Obično, kongenitalna heterokromija je genetska osobina koja se nasljeđuje. Benigna heterokromija se može pojaviti kao rezultat genetske mutacije tijekom embrionalnog razvoja.

U nekim slučajevima, heterokromija je simptom nekog drugog stanja koje je prisutno od rođenja ili se razvija ubrzo nakon toga.

Jedan primjer stanja koje uzrokuje heterohromiju je Hornerov sindrom. Riječ je o stanju kod kojeg su zjenice sužene, prisutna je djelomična ptoza i smanjena je sposobnost pomicanja jedne strane lica.

Heterokromija koja se javlja kasnije u životu, naziva se stečena. Uzroci takve heterokromije mogu biti ozljede oka,uveitis ili konzumacija određenih lijekova za tretiranje glaukoma.

Anizokorija

Dugo se vjerovalo da Dejvid Bouvi ima heterokromiju, međutim, Bouvijevo stanje je bilo malo ozbiljnije.

Kada je bio dečak, Bouvija je u školi udario njegov drug iz detinjstva, Džordž Andervud, zbog svađe oko devojke.Bouvi je rekao da su obojica bili zagrejani za istu devojku i da je on prvi uspeo da joj priđe. Kada se idućeg dana u školi hvalio o tome, Džordž se iznervirao i udario ga u oko. Bouvi je naveo da udarac nije bio jak, ali da ga je oborio na zemlju jer je došao iz nezgodnog ugla.

Kasnije je utvrđeno da Džordž zakačio Bouvijevo oko noktom, zbog čega je Bouvi hospitalizovan. Kod Bouvija je nastalo stanje poznato kao anizokorija.

Kada ne postoji nikakav poremećaj irisa ili same očne jabučice, anizokorija je uglavnom rezultat poremećaja eferentnih nervnih završetaka 3. moždanog živca (parasimpatička vlakna) ili simpatikusa, koji kontrolišu zjenicu. Fizičke povrede i droge uzrokovaće anizokoriju upravo oštećenjem ovih nervnih završetaka. U ovom slučaju javlja se proširenje ili suženje jedne od zjenica oka. Proširenje zjenice zove se midrijaza, a suženje je zjenice mioza.

Do toga dolazi kada se jedna zenica raširi za stalno, izgledajući veće od one druge. Drugim rečima, Bouvi je imao dva plava oka, ali se jedno činilo tamnije zbog proširene zenice.

Otprilike oko 5% globalnog stanovništva boluje od ovog stanja, ali, iako obično ne vodi ka ozbiljnijim stanjima, može da bude simptom bolesti opasnih po život kao što je tumor mozga.