jovovicb@t-com.me
✆ 069080408
Radno vrijeme:Ponedeljak-Petak 9.00h-14.00h i 17.00h-20.00h
Close
Ulica 27. Marta br. 15, 81000 Podgorica, Crna Gora
Radno vrijeme:Ponedeljak-Petak 9.00h-14.00h i 17.00h-20.00h
Presbiopija (Staračka dalekovidost)

Presbiopija (Staračka dalekovidost)

Presbiopija ili staračka dalekovidost se javlja posle 40. godine života zbog promjena u očnom sočivu. Ove promjene podrazumijevaju gubitak elastičnosti i starenje sočiva.  Sa godinama se postepeno gubi sposobnost fokusiranja bliskih objekata.

Kod nekorigovane dalekovidosti, presbiopija se može javliti i prije 40. godine. Kod  niske kratkovidosti, pojave staračke dalekovidosti javljaju se znatno kasnije. Na primjer, ako postoji kratkovidost od  –2 dioptrije, smetnje usled presbiopije se primijete tek poslije 50.  godine života.

 

Znaci da imate presbiopiju

Osoba prvo primijeti pojavu nejasnih slika pri radu na blizinu (čitanje,vez I sl.) I pojave smetnji u vidu brzog zamaranja očiju i bola u predjelu čela.  Takodje, može se javiti I glavobolja, pečenje I svrab u očima sa ubrzanim treptanjem kapaka.

 

Liječenje

Presbiopija se koriguje nošenjem odgovarajućih sabirnih sočiva. Prilikom korekcije presbiopije, neophodno je znati za koju radnu distance odredjujemo naočare, korekcija za čitanje teksta(naočare za korekciju vida na blizinu) ne može biti ista kao kod slikanja ili rada za kompjuterom. Tada se u korekciji koriste bifokalna, trifokalna, ili multifokalna sočiva ( u jednim naočarima se nalaze stakla sa sočivima za gledanje ujedno i na blizinu i na daljinu).

Ukoliko koristite kontaktna sočiva, oftalmolog može da vam prepiše naočare za čitanje koje nosite dok nosite sočiva.

Savjeti

Boravak u prirodi, sa širokim i dalekim horizontima vida može smanjiti presbiotične pojave, ne samo zbog intenzivnog odmora vida, nego I zbog poboljšanja ishrane I oksigenacije krvi I tkiva oka. Takodje je važna i pravilna direktna i indirektna rasvjeta radnog mjesta, koja ne dovodi do blještanja I titranja svijetla.