jovovicb@t-com.me
✆ 069080408
Radno vrijeme:Ponedeljak-Petak 9.00h-14.00h i 17.00h-20.00h
Close
Ulica 27. Marta br. 15, 81000 Podgorica, Crna Gora
Radno vrijeme:Ponedeljak-Petak 9.00h-14.00h i 17.00h-20.00h
Prepisane su mi naočare – šta sada? | Vrste stakala u optici Jovović

Prepisane su mi naočare – šta sada? | Vrste stakala u optici Jovović

Da li ste se ikada tokom čitanja poruke ili članka zapitali „Da li su mi potrebne naočare?“

Nemogućnost da pročitate jasno tekst sa table u školi, mutni objekti u daljini, tekstovi u novinama, glavobolja, suzne oči, dupliranje vida…sve su ovo simptomi koji ukazuju na to da morate provjeriti svoj vid. Ukoliko oftamolog utvrdi da su Vam potrebne naočare, sledeći korak je kupovina naočara.

Okvir birate sami, a stakla se kupuju po specifikacijama pacijenta, nikako univerzalna. Dakle, ne postoje univerzalne naočare i nisu za sve iste, iako je u pitanju ista dioptrija, već je potrebno izabrati adekvatne za Vas.

Šta podrazumijeva pregled u našoj ordinaciji?

Autorefraktometrom se određuje dioptrija i zakrivljenost rožnjače i onda se provjerava subjektivno oštrina vida. Radimo odredjivanje vidne daljine na blizinu i daljinu za djecu i odrasle. Ukoliko je potrebno, radi se i širenje zjenica (cikloplegija). Naše doktorice će vam odrediti dioptriju, preporučiti odgovarajuća dioptrijska stakla i napisati recept za naočare. Oftamološkim pregledom se odredjuje i razmak zjenica koji je individualan za sve. Odmah nakon pregleda naočare možete izabrati u našoj optici koja se nalazi na istoj adresi.

*Pregled možete obaviti u našoj ordinaciji na Zabjelu, ulica 27. marta br. 63. u Podgorici.

Kada se izabere adekvatan okvir, a zatim i odgovarajuća stakla dobijate finalni proizvod koji je namijenjen Vama.

Vrste stakala u optici Jovović

Naša optika koristi isključivo organska stakla koja nemaju veliku težinu i nisu lako lomljiva u odnosu na prethodne generacije stakala, pa čak i u slučaju velikih dioptrija. Cijena ovih stakala je 10e po staklu.

Kod minusne dioptrije, staklo je deblje na krajevima i treba pažljivo odabrati okvir sa manjim vidnim poljem.

Kod plus dioptrije, staklo je najdeblje u sredini i najbolje izgleda u okvirima sa velikim vidnim poljem.

Zaštitna stakla

Zaštitna slojevi za stakla su veoma važan element koji povećava udobnost, produžava trajanje stakala, te Vam omogućava da iskusite sve benefite koje Vam pružaju naočare.

HMC stakla

HMC zaštita– predstavlja prvi sloj zaštite čija je funkcija smanjenje prekomjerene svjetlosne refleksije, pogotovo kod noćne vožnje. Ujedno je pogodna i za osobe koje nisu u velikoj mjeri izložene kompjuteru i telefonu.

Hard Multi-Coat(HMC) je integracija 2 sloja:

‍1.Hard Coat- sloj koji pomaže staklima da budu otpornija na oštećenja

2. Anti-refleksni premaz (AR) – sloj koji povećava propusnost sočiva i pomaže u smanjenju površinskih refleksija

Cijena je 19e po staklu pa naviše.

Satin stakla

Malo bolja zaštita je satin koji sadrži i zaštitu protiv magle i UV zaštitu. Dodatak koji sadrži ova zaštita jesu antistatistička svojstva nano sloja koji u kombinaciji sa superhidrofobnim slojem smanjuje prijanjanje prljavštine, prašine i bakterija. Takodje su i vodootporna. Cijena ove zaštite od 30e po staklu pa naviše.

Zaštita od ekrana, plave svjetlosti i UV zraka

Zaštitni sloj koji je namijenjen isključivo korisnicima koji većinu vremena provode ispred kompjutera je blue cut. Ova stakla štite od plave svjetlosti i smanjuju zamor. Dizajnirana su tako da apsorbuju od 10 do preko 90% plave svjetlosti i propuštaju tek onoliko koliko je dovoljno da se spriječi izobličenje boja.

Takodje značajno pomažu u smanjenju naprezanja očiju prilikom rada za računarom, pogotovo tokom noći.  Cijena ove zaštite je od 60e pa naviše, u zavisnosti od proizvodjača. Možete pročitati detaljno o zaštiti od plavog svijetla ovdje.

Foto-grej stakla

Takodje u ponudi imamo i foto stakla. Ova stakla sadrže sloj koji mijenja boju u zavisnosti od UV zraka. Proizvodi se u više boja i njihova cijena se kreće 70-120e u zavisnosti od stepena i brzine zatamnjenja.

Sve prethodno navedene zaštite mogu da se stave na bilo koju dioptriju, kao i na foto-stakla.

Dioptrijska stakla za sunčane naočare

Ukoliko imate veću dioptriju, a ne nosite sočiva, onda su stakla sa dioptrijom za sunčane naočare možda pravi izbor za Vas. U našim optikama imate mogućnost ugradjivanja stakala sa dioptrijom u više varijanti. Osnovna stakla sa UV zaštitom i dioptrijom rade se u 3 osnovne nijanse: braon, sivoj i zelenoj. Cijena ovih stakala je 60,00 eura. Ukoliko dodajete i antirefleksni sloj onda su ona 80,00 eura za oba stakla. Takodje imamo i opciju stavljanja stakala u više boja, Hoya stakla po cijeni od 100,00 eura.

Multifokalna stakla

Preporučuju se pacijentima koja trebaju dioptriju i za daljinu i za blizinu, a takodje omogućavaju oštar vid i svega izmedju. Vrlo su funkcionalna jer imaju spektar dioptrija koje su prilagodjene raznim udaljenostima i na njima se mogu takodje dodavati različiti foto i zaštitni slojevi. Cijena se kreće od 120e pa naviše, u zavisnosti od proizvodjača.

Indeks tanjenja

Stakla visokog indeksa su posebne vrste korektivnih stakala koja imaju veći indeks prelamanja od svojih konvencionalnih, iz čega slijedi da su ona bolja u prelamanju svjetlosnih zraka za korekciju vida.

Ukoliko imate veću dioptriju, sama dioptrija utiče na to koji će se indeks birati pri izradi stakala.

U zavisnosti od veličine indeksa zavisiće i debljina stakla. Ukoliko je dioptrija veća preporučuje se staklo sa većim indeksom. Samim tim što im je debljina manja, manje izlaze iz okvira, lakša su i praktičnija. Cijena stakala se razlikuje u odnosu na veličinu indeksa.

U ponudi se nalaze sledeći indeksi:

1.60    Cijena je 70e oba stakla

1.67    Cijena je 90e oba stakla

1.74    Cijena je 240e oba stakla (ovo staklo je najtanje)

Stakla visokog indeksa imaju svoje prednosti, ali i svoje mane.

Prednosti proizilaze prvenstveno iz njihovog laganog dizajna, što je korisno iz mnogih razloga:

  1. Fleksibilnost-zbog svog tankog dizajna sa uskim ivicama, ova stakla omogućavaju korisnicima fleksibilnost pri izboru modnih okvira. Omogućavaju lakše kombinovanje sa elegantnim metalnim okvirima ili naočarima bez okvira za atraktivni izgled.
  2. Udobnost-zbog svoje lakše težine od tradicionalnih, ovaj tip stakala je prilagodjeniji za dužu upotrebu. Manja težina im povećava nivo udobnosti jer ih ne morate konstantno namještati zbog klizanja, a lakše su i za Vaš nos i uši.
  3. Širi izbor– dozvoljavaju širok spektar izbora, kao što je slučaj i sa tradicionalnim naočarima. Mogu biti monofokalna(stakla sa samo jednom dioptrijom) ili multifokalna(kombinuju tri dioptrije, za blizinu, daljinu i srednji opseg).
  4. Estetika– za korisnike sa visokom dioptrijom, ova stakla ne daju glomazni izgled poput stakla za boce, te nećete imati neželjeni izgled oka koji se povezuje sa debelim staklima.

Nedostaci su:

  1. Cijena-stakla visokog indeksa su napravljena od materijala koji je stvoren posebnim proizvodnim procesom. Za njihovo sječenje je potrebna posebna vještina i znanje. Zbog toga, stakla visokog indeksa obično koštaju znatno više od standardnih stakala- čak i dvostruko više.
  • Trajanje– ova stakla mogu biti lomljivija od tradicionalnih, a takođe mogu biti sklonija ogrebotinama i oštećenjima. To može uticati na njihovu ukupnu izdržljivost i trajanje što povlači za sobom češće mijenjanje naočara. Kao takve, ove naočare nisu preporučljive za djecu kao i osobe koje ne čuvaju svoje naočare.
  • Veća refleksija-stakla sa visokim indeksom obično imaju veći stepen refleksije od standardnih stakala, što ih može učiniti manje efikasnim za radna okruženja sa jakim osvjetljenjem, upotrebu na otvorenom i noćnu vožnju na prometnim autoputevima. Toplo se preporučuje sloj zaštite protiv odsjaja što ih može učiniti održivijim u određenim situacijama visoke refleksije.
  • Distorzija– kod stakala visokog indeksa postoji veći potencijal za izobličenje, posebno u Vašem perifernom vidu. Često se ova ista distorzija neće desiti kod standardnih stakala sa visokom dioptrijom.

Proizvodjači čija stakla možete naći kod nas: Pol, Gross, Zeiss, Hoya i dr.