jovovicb@t-com.me
✆ 069080408
Radno vrijeme:Ponedeljak-Petak 9.00h-14.00h i 17.00h-20.00h
Close
Ulica 27. Marta br. 15, 81000 Podgorica, Crna Gora
Radno vrijeme:Ponedeljak-Petak 9.00h-14.00h i 17.00h-20.00h
Osnovno o očnim alergijama

Osnovno o očnim alergijama

Očne alergije se mogu javiti u bilo kojem trenutku života. Neprijatne su, iritiraju i najčešće se javljaju u sklopu drugih alergija.

Simptomi alergija

Najčešći simptomi alergija su:

  • Otečenost, svrab i/ili peckanje oka
  • Suzenje očiju
  • Crvenilo oka
  • Umor u očima
  • Osjetljivost na svijetlo

Ukoliko osim alergije očiju, imate i alergiju nosa onda se javljaju i sljedeći simptomi:

  • Začepljen nos
  • Kašljanje
  • Svrab i/ili bol grla i nosa
  • Kijanje

Uzroci alergija

Najčešći uzroci očnih alergija su alergeni koji se nalaze u vazduhu, kao što su polen, dlake životinja, prašina, budj, grinje. Takodje, veoma česti alergeni su kikiriki, orasi, konzervansi, a u principu, sve može da izazove alergiju.

Vrste alergija

Jedna od najčešćih alergija je alergijski konjunktivitis. Za razliku od virusnog, ili bakterijskog konjunktivitisa, alergijski konjunktivitis nije prelazan, i crvenilo oka je nešto manje izraženo.Alergijski konjunktivitis može biti sezonski i godišnji.

Sezonski alergijski konjunktivitis je najčešća očna alergija. Javlja se u specifično godišnje doba, kada je pojačan polen, dakle u proljeće i ljeto. Sezonski konjunktivitis nije mnogo opasan, javlja se suzenje, svrab, natečenost i crvenilo oka, što je veoma neugodno.

Godišnji alergijski konjunktivitis traje tokom čitave godine, i njegovi simptomi su nešto blaži. Pogoršanje najčešće nastupa s jeseni, kada je vlaga povećana, i izloženost gljivama i grinjama veća.

Liječenje

Spriječavanje alergijskog konjunktivitisa je moguće jedino ako izbjegavate dodir alergena sa očima.

Ako ste alergični na polen, treba da izbjegavate boravak napolju kada je koncentracija polena najveća, tj. ujutro i predveče, kao i prilikom vjetrovitog dana. Ako ipak boravite napolju, stavite sunčane naočare koje mogu smanjiti dodir polena sa očima.

Ako se nalazite u zatvorenom prostoru, zatvorite prozore i koristite klima uredjaje koje treba da održavate čistim da bi spriječili cirkulaciju polena u zatvorenom.

Vlaga podstiče stvaranje budji, zato održavajte vlažnost vazduha od 30 do 50%. Redovno čistite  kupatilo, kuhinju i podrum i korisite osvježivače vazduha.

Da biste smanjili simptome alergije na prašinu, redovno čistite kuću, koristite anti alergensku posteljinu i perite je što češće.

Ako imate alergiju na dlaku životinja, izbjegavajte da ih puštate u kuću, a posebno u spavaću sobu. Uvijek perite ruke posle dodira sa životinjama, kao i Vašu odjeću.

Izbjegavajte trljanje očiju, jer to podstiče dalju iritaciju očiju.

S obzirom da je vrlo teško izbjeći alergene, postoje brojni načini ublažavanja alergijske upale, kao što je ispiranje oka i stavljanje hladnih obloga kao i upotreba odgovarajućih kapi za teže oblike kao što je gigantopapilarni konjunktivitis, keratokonjunktivitis itd.