jovovicb@t-com.me
✆ 069080408
Radno vrijeme:Ponedeljak-Petak 9.00h-14.00h i 17.00h-20.00h
Close
Ulica 27. Marta br. 15, 81000 Podgorica, Crna Gora
Radno vrijeme:Ponedeljak-Petak 9.00h-14.00h i 17.00h-20.00h
Opširnije o očnim alergijama

Opširnije o očnim alergijama

Konjunktivitis velikih papila (gigantopapilarni konjunktivitis) je čest kod nosioca kontaktnih sočiva. Karakteriše se velikim papilama koje su vidjljive s unutrašnje strane kapaka. Najčešće se javlja pri dugotrajnom izlaganju nosioca mekih kontaktnih sočiva bjelančevinama i konzervansima koji su sastavni dio kapi za oči, tečnosti za održavanje sočiva, i u nekim slučajevima samim kontaktnim sočivima. Ova alergija se takodje može javiti kod nosioca tvrdih kontaktnih sočiva (gas propusnih), kod osoba sa očnim protezama, kao i onima koji imaju zaostale šavove, posle operacije na oku. Najčešći simptomi su svrab nakon skidanja kontaktnih sočiva, pojačani sekret, kao i smetnje pri dužem nošenju kontaktnih sočiva. Da bi se stanje poboljšalo, treba promijeniti tečnost za održavanje kontaktnih sočiva, skinuti sočiva i promijeniti vrstu. Prije ovih radnji, treba dati odgovarajuću terapiju za alergiju (ispiranje, antihistaminici, inhibitori degranulacije mastocita, kortikosteroidi).

Vernalni konjunktivitis (proljećni konjunktivitis) je malo teži oblik očne alergije. Karakteriše se upalom sluznice oka, ali u nekim slučajevima, zahvaćena je i rožnjača, pa može ugroziti vid. Ova alergija se najčešće javlja kod djece, ali se može javiti u bilo kojem dobu. Velika izloženost sunčevim zracima (UV zračenju) može da doprinese razvoju ove alergije. Kod većine pacijenata, postoji podatak da u ranom dobu imaju spastične bronhitise, ekceme po koži ili neku vrstu alergije. Vernalni konjunktivitis najčešće nestaje nakon puberteta. Liječi se kapima, najčešće kortikosteroidima koji se moraju uzimati po utvrdjenoj šemi.

Atopijski keratokonjunktivitis je rijetko, ali teže alergijsko oboljenje oka. Najčešće se javlja kod odraslih i adolescenata, najčešće muškaraca, i može trajati godinama. Najčešći simptomi su svrab, suve oči i zamućeni vid. Atopijski keratokonjunktivitis se najčešće javlja kod osoba sa atopijskim dermatitisom. Obično se javljaju ekcematozne promjene na kapcima, najčešće pojačano crvenilo, perutanje kože i zadebljanje kože kapaka.

Kontaktni blefarokonjunktivitis je vezan za neki odredjeni alergen, i najčešće prolazi nakon uklanjanja uzročnog alergena. Alergeni koji izazivaju kontaktni blefarokonjunktivitis su uglavnom kozmetički proizvodi i to najčešće očne kapi koje u svom sastavu imaju antibiotike, anestetike, atropin, antiglaumatske preparate itd. Da bi se otkrilo koji alergen izaziva oboljenje, rade se kožni testovi.

Akutni alergijski edem kapaka ili spojnica (konjunktive) počinje veoma burno i karakteriše se veoma oteklim kapcima, koje osoba ne može otvoriti. Veoma je važno razlikovati ovu alergiju i upale očne duplje odnosno celulitisa koji se karakteriše tvrdo natečenim kapcima i može biti opasan po život. Alergijski edem kapaka prolazi u roku od jednog dana. Najčešći uzrok ove alergije su pelud, životinjske dlake, ubod insekta, očne kapi ili kozmetički preparati. U nekim slučajima, edem kapaka je dio reakcije na hranu ili ljekove. Veoma je važno izbjegavati sljedeći dodir s alergenom, jer postoji mogućnost širenja alergije na disajni i krvni sistem.

Liječenje

Za teže alergijske upale, najčešće se pripisuju kapi s kombinovanim djelovanjem. Ako se alergijska reakcija ne uspije smanjiti ovim putem, onda se pripisuju kortikosteroidne kapi i masti. U nekim slučajevima alergija, oftalmolog će pripisati tablete, medjutim njihovo djelovanje na oči je ograničeno, zato što djeluju na samo jednu komponentu alergijske reakcije i imaju za nuspojavu smanjenje kvaliteta suznog filma. Vještačke suze često ulaze u terapiju, zato što ispiraju alergen sa površine oka.

U slučaju bilo koje alergije, nemojte trljati oči.