jovovicb@t-com.me
✆ 069080408
Radno vrijeme:Ponedeljak-Petak 9.00h-14.00h i 17.00h-20.00h
Close
Ulica 27. Marta br. 15, 81000 Podgorica, Crna Gora
Radno vrijeme:Ponedeljak-Petak 9.00h-14.00h i 17.00h-20.00h
Očne alergije – Uzroci, simptomi i liječenje

Očne alergije – Uzroci, simptomi i liječenje

Koliko god nas sunce i proljećne temperature mame napolje, toliko dolazak toplijih dana za veliki broj ljudi znači i borbu s alergijama. Alergije se najčešće javljaju upravo sa dolaskom proljeća. Suzne oči, crvenilo, svrab, glavobolja samo su neki od simptoma sa kojima se bore mnogi koji imaju alergijske bolesti.

Alergijske bolesti se danas svrstavaju u bolesti modernog doba i sve više poprimaju karakteristike pravih pandemija. Smatra se da je oko četvrtina svjetske populacije alergična na neku supstancu i zbog toga pati od neke alergijske bolesti.

Očne alergije je jednostavno prepoznati – crvene oči, natečeni kapci, svrbež i suzenje očiju, kijanje i curenje nosa – sve su to simptomi alergija.

Kako nastaje alergija i koji su njeni uzroci?

Kod alergija naš imunološki sistem postaje preosjetljiv, pa neadekvatno reaguje na inače bezopasne supstance. Imunološki sistem koji uredno funkcioniše štiti nas od bolesti tako što uništava štetne mikroorganizme koji uđu u organizam.

Nažalost, kod alergija imunološki sistem napada inače bezopasne supstance (alergene) poput polena, prašine, životinjske dlake, hrane ili lijekova izazivajući upalu.  Oči reaguju na alergen koja ih iritira pa nastaje očna alergija.

Očne alergije takođe mogu biti uzrokovane reakcijom na određene kozmetičke proizvode ili kapi za oči, uključujući i vještačke suze za suve oči koje sadrže konzervanse. Alergije na određenu hranu ili na npr. ubode pčela ili drugih insekata, u principu ne utječu tako intenzivno na oči, kao što je to slučaj kod alegije na polen, plijesan i grinje.

Upala je najčešće lokalizirana na područje gornjih dišnih puteva, očiju, kože ili digestivnog trakta, ali može zahvatiti i cijeli organizam kao što je to slučaj kod vrlo opasnog anafilaktičnog šoka. Osnovni simptom svih lokaliziranih alergijskih upala je svrbež.

pollen allergy

Kako da smanjite simptome očnih alergija?

Ukoliko ste se prepoznali u gornjem tekstu, i patite od očnih alergija evo nekoliko savjeta kako si možete olakšati simptome:

Izbjegavajte alergene. Najbolje što možete učiniti za smanjenje simptoma očnih alergija je da ograničite svoje izlaganje alergenima na koje ste osjetljivi.

Na primjer, kada je velika količina polena u zraku, ostanite u zatvorenom što je duže moguće. Dok ste na otvorenom obavezno nosite što veće sunčane naočale kako bi učinkovitije zaštitili oči od polena u zraku. Dok se vozite u automobilu, obavezno zatvorite sve prozore.

Izvadite kontaktna sočiva. Budući da površina kontaktnih sočiva može privući alergene, razmislite o tome da tijekom sezone alergija nosite samo dioptrijske naočale. Druga opcija je da nosite dnevna sočiva koja se bacaju nakon nošenja, pa ćete tako izbjegnuti nagomilavanje alergena na sočivima.

Ljekovi. U slučaju jakog alergijskog konjunktivitisa potrebno je da odete kod oftalmologa. Liječenje može uključivati antihistaminike ili protivupalne kapi za oči, steroidne kapi za oči (kod ozbiljnijih slučajeva).

Ponekad je teško odrediti razliku između alergijskog i infekcijskog konjuktivitisa, pogotovo u razdoblju polenske groznice kada su crvene i suzne oči zajednički simptom. Ukoliko je crvenilo izraženo samo na jednom oku, tada su male šanse da se radi o alergijskom konjuktivitisu.

Važno je naglasiti da se odmah obratite oftalmologu ukoliko osjećate bol u oku, imate izraženu osjetljivost na svjetlost, te ako je došlo do pada vidne oštrine, jer ovo nisu simptomi alergijskog konjuktivitisa.

Imunoterapija alergenima. Imunoterapija je tretman koji se prakticira kada se alergen ne može izbjeći. Prilikom imunoterapije, liječnik injekcijama unosi u organizam male količine alergena, te postupno povećava količinu. Na taj način naše tijelo stvara protutijela koja mogu spriječiti alergijsku reakciju. Ovaj tretman se mora provoditi pažljivo i postepeno, jer izlaganje prevelikoj dozi alegena može izazvati kontra-efekt, odnosno jaku alergijsku reakciju.