jovovicb@t-com.me
✆ 069080408
Radno vrijeme:Ponedeljak-Petak 9.00h-14.00h i 17.00h-20.00h
Close
Ulica 27. Marta br. 15, 81000 Podgorica, Crna Gora
Radno vrijeme:Ponedeljak-Petak 9.00h-14.00h i 17.00h-20.00h
Oči su ogledalo duše

Oči su ogledalo duše

Da li ste znali da se zdravlje vidi u očima?

Zdravstveno stanje i poremećaji koji se još nisu ispoljili mogu da se otkriju u očima, kaže dr Rudi Lanca, predsednik Američke federacije naturopata, koji u lečenju primenjuje znanja metode iridologije (iris – dužica u oku).

Kapci

Opušteni ili naduveni kapci mogu da ukažu na tegobe sa bubrezima ili organima za varenje. Ako je unutrašnjost kapka crvenkasta, osoba ima probleme sa cirkulacijom i visokim pritiskom. Ukoliko je mnogo svetla, može da bude simptom anemije.

Gornji kapak odražava stanja slezine i želuca, a otoci ukazuju na bubrežne bolesti. Ako je reč o želudačnim problemima otoci mogu biti žuti ili crvenkasti sa mnoštvom tankih bora.

Crvenilo, tamni kolutovi i otečeni kapci mogu biti posledica neprospavane noći, ali i znak da postoji neki zdravstveni problem. Ako je crvenilo praćeno bolom i osetljivošću na svetlost, najčešće je u pitanju infekcija.

30287_shutterstock_95104984_iff

Beonjača

Blago žućkasta beonjača je znak zamora jetre, a bijelosiva bolesti bubrega. Crvenilo beonjača oba oka koje dugo ne prolazi može biti posljedica visokog krvnog pritiska koji uzrokuje širenje i pucanje kapilara. Plavkastosiva beonjača u uglovima oka može da ukaže na autoimune bolesti, često ima veze sa bubrezima i gubitkom životne energije kao i sa slabljenjem i krtošću kostiju.

Skincare - Young woman observing herself in a mirror

Suvoća oka

Slabije vlaženje očiju jedan je od simptoma menopauze: usled smanjene produkcije polnih hormona, izlučuje se manje tečnosti koja vlaži površinu oka. Ovaj problem može da se javi i ako osoba ne trepće dovoljno ili kao posledica povrede i boravka u zatvorenim prostorijama.

Dužica

Kada je dužica odnosno iris prošarana tamnijim mrljicama, ukazuje na nagomilane toksine, pa bi organizam trebalo pročistiti. Beličaste zone u ovom delu oka pokazuju da je životna energija u padu. Mlečnobijeli prsten oko irisa može biti znak povišenog holesterola, a uzrokovan je taloženjem masti u rožnjači. Bakarno-smeđi prsten oko očiju jedan je od simptoma Vilsonove bolesti, retkog genetskog poremećaja koji karakteriše nesposobnost organizma da se oslobodi viška bakra.

irisdijagnostika-eye2314

Zjenica

Ukoliko je zjenica manja od normalne, ukazuje na umor. Kada je mnogo raširena, znači da je osoba pod stresom i vrlo napeta. Ako nije u centru oka, već se blago pomera, pao je imuni sistem. Različita veličina zjenica može biti znak ozbiljnog zdravstvenog poremećaja. Stručnjaci tvrde da su ljudi sa nejednakim zenicama podložniji moždanom udaru, tumoru na mozgu ili aneurizmi.

Podočnjaci

Žuti i izvijeni podočnjaci ukazuju na bolest želuca; ako se spuštaju do jagodične kosti – znak su oboljenja srca i tankog creva, ukoliko su plavi, postoji problem sa bubrezima, dok tamni i naduveni upozoravaju na lošu funkciju jetre. Velika kesica ispod oka signalizira poremećej u debelom crevu.