jovovicb@t-com.me
✆ 069080408
Radno vrijeme:Ponedeljak-Petak 9.00h-14.00h i 17.00h-20.00h
Close
Ulica 27. Marta br. 15, 81000 Podgorica, Crna Gora
Radno vrijeme:Ponedeljak-Petak 9.00h-14.00h i 17.00h-20.00h
Najčešći očni problemi kod djece

Najčešći očni problemi kod djece

Mnogi očni problemi se mogu javiti kod djece i većina ovih problema se primijeti kod rutinskih pregleda u predškolskom periodu.

  • Ambliopija (lijeno oko) predstavlja loš vid jednog oka. Najčešći uzroci ambliopije su ukrštene oči i refraktivna greška izmedju očiju. Ako nije tretirana na vrijeme, ambliopija može postati traj
    na. Ovaj očni problem, može se potpuno izliječiti u predškolskom periodu.
  • Strabizam (razrokost) je još jedan čest problem kod djece u predškolskom periodu. Kod djece koja imaju strabizam, oko skreće lijevo, desno, gore ili dolje. Strabizam se takodje može javiti na oba oka. Ako je jedno oko konstantno pomjereno, ambliopija se takodje može javiti na tom oku. Sa ranom detekcijom, vid može biti vraćen tako što se prekrije zdravo oko, što tjera bolesno oko da radi pravilno. Operacija ili specijalne naočare mogu takodje dovesti oči da budu u ravni. Pročitajte detaljnije o strabizmu ovdje.
  • Greške refrakcije se takodje mogu javiti kod djece. Ovo takodje može izazvati ambliopiju. Dalekovidost je najčešća greška refrakcije kod djece u osnovnoj školi, a takodje se javljaju i kratkovidost i astigmatizam.
  • Retinopatija nedonoščadi je bolest koja se casino online javlja kod prerano rodjenih beba. Dovodi do sljepila ako se ne tretira na vrijeme.
  • Retinoblastoma je maligni tumor koji se obično javlja u prve 3 života. Znaci koji ukazuju da dijete ima ovu očnu bolest su proširena zjenica i crvenkasto bjeličasti odsjaj u oku. Takodje se naziva mačje oko. Ovo je jedan od najmalignijih tumora koji se može javiti u organizmu.
  • Infantilna katarakta se može javiti kod novorodjenčadi. U području zjenice javlja se bjelina.

Obavezno posjetite doktora ako sumnjate da Vaše dijete ima neki od ovih problema!