jovovicb@t-com.me
✆ 069080408
Radno vrijeme:Ponedeljak-Petak 9.00h-14.00h i 17.00h-20.00h
Close
Ulica 27. Marta br. 15, 81000 Podgorica, Crna Gora
Radno vrijeme:Ponedeljak-Petak 9.00h-14.00h i 17.00h-20.00h
Najčešća očna oboljenja kod djece

Najčešća očna oboljenja kod djece

U 21. vijeku kada je gotovo sve postalo digitalizovano, nije rijedak slučaj da djeca već od prvih godina života bivaju izloženi ekranima koji zrače, gledajući razne dječije animacije, pjesmice, crtane i slično. Na taj način djeci već od rane dobi počinje da slabi vid, što kasnije može uticati na njihove socijalne, školske, sportske performanse, kao i cjelokupni život.

Očni problem može uticati na uspjeh djece u školi, budući da 80% učenja u školama podrazumijeva čulo vida. Dijete koje slabije vidi može oklijevati da čita pred vršnjacima u razredu kako ne bi naišlo na osudu i na taj način rezultati mogu izostajati. Stoga, neophodno je da i roditelji i vaspitači/učitelji na vrijeme primijete ukoliko postoji mogućnost da dijete ima problema sa vidom.

Što se prije otkrije problem, minimizira se potencijalna šteta i lijčenje je brže i efikasnije.

Koja su najčešća stanja oka kod djece?

Najčešći očni problemi kod djece su:

Miopija (kratkovidost)

Miopija predstavlja najčešći problem kod djece. Osobe koje imaju miopiju imaju problema da vide objekte u daljini, mutni su im. Potrebno je što prije ispraviti ovaj problem korektivnim naočarima, kako ne bi došlo do daljih komplikacija.

Hipermetropija (dalekovidost)

Hipermetropija je problem suprotan od miopije. U ovom slučaju, objekti u daljini se vide jasno, dok su predmeti u blizi mutni. U nekim slučajevima dodje do poboljšanja kako dijete odrasta, dok u drugim slučajevima su potrebne korekcije. Takodje postoje slučajevi hiperometropije kada dijete ne vidi objekte ni u blizini, kao ni u daljini.

Ambliopija

Ambliopija (poznata i pod nazivom „lijeno oko“) se dešava kada mozak vašeg djeteta i jedno oko ne rade zajedno kako treba i mozak favorizuje drugo oko koje bolje vidi. Kao rezultat javlja se smanjen vid u oku sa slabijim vidom. Ambliopija se javlja kao drugi najčešći uzrok oštećenja vida kod djece.

Strabizam

Strabizam je nedostatak koordinacije između očiju vašeg djeteta, što uzrokuje da se oči ukrste ili okreću. Oči vašeg djeteta se ne fokusiraju zajedno na jednu sliku u isto vrijeme. Ovo može da izazove smanjen stereo(3D) vid i/ili mozak može dati prednost jednom oku u odnosu na drugo, što može da izazove gubitak vida na oku koje slabije vidi (objašnjeno kod ambliopije).

Konjunktivitis

Konjunktivitis, poznat takodje kao ružičasto oko, je upala prozirnog tkiva koje oblaže unutrašnju površinu vašeg kapka i spoljašnji omotač vašeg oka. Ovo tkivo se naziva konjunktiva. Pomaže da vaš kapak i očna jabučica budu vlažni. Konjuktivitis može biti veoma zarazan, posebno među djecom. Iako ne oštećuje vid, izaziva svrab, crvenilo, zamućenje, suzenje i iscjedak.

Insuficijencija konvergencije (nedovoljnost konvergencije)

Insuficijencija konvergencije je stanje binokularnog vida koje utiče na koordinaciju mišića oka i vid na blizinu. Pojavljuje se kada oči nisu u stanju da efikasno rade zajedno kako bi se fokusirale na objekat u blizini.

Znakovi na koje treba obratiti pažnju:

 • Poteškoće sa pažnjom i koncentracijom
 • Zamagljen vid
 • Dupli vid
 • Umor, posebno pri čitanju
 • Glavobolje
 • Izbjegavanje domaćeg zadatka
 • Mučnina prilikom kretanja ili vrtoglavica
 • Čitanje na nižem nivou od očekivanog
 • Vidjeti reči kako se kreću ili skaču na stranici

Nistagmus

Nistagmus je urođeno ili stečeno stanje koje karakterišu brzi, nevoljni pokreti očiju lijevo-desno. Kongenitalni nistagmus se javlja u prvim mjesecima života, a stečeni nakon 6 meseci.

Znaci na koje treba obratiti pažnju: oči koje se ponavljajuće i brzo pomeraju s jedne na drugu stranu, gore-dolje ili u krug.

Katarakta (pedijatrijska)

Uobičajena je zabluda da se katarakta javlja samo kod starih ljudi.

Procjenjuje se da se svake godine širom svijeta rađa 20.000-40.000 djece sa kataraktom.

Katarakta se javlja kada obično čisto sočivo jednog ili oba oka postane zamagljeno. Katarakta može da oštetiti vid, u zavisnosti od njenog položaja i intenziteta.

Znakovi na koje treba obratiti pažnju:

 • Poteškoće u prepoznavanju lica i gledanju objekata
 • Oči koje pokazuju u različitim pravcima
 • Zjenica sive ili bijele boje
 • Nistagmus

Otečeni kapci (blefaritis)

Poznat i pod nazivom „upala očnih kapaka“, blefaritis je upala masnih žlijezda u očnim kapcima. Simptomi podrazumijevaju bolne, crvene, otečene kapke i prekomjerno stvaranje kore na trepavicama. Ovo stanje je uobičajeno među očnim pacijentima, posebno među mlađim ljudima.

Blefaritis se lako može liječiti toplim oblogama i redovnim čišćenjem pomoću šampona za bebe. Medjutim, ako se razvije u infekciju, dijete morate odvesti kod dječijeg oftamologa gdje će vjerovatno dobiti terapiju antibioticima.

Povrede oka

Povrede i nezgode se dešavaju, posebno djeci. Čak i manja povreda, kao što je mala ogrebotina na kapku, može izazvati ozbiljne probleme sa vidom. Naš predlog je da odvedete dijete oftamologu da obavi pregled čim se nešto dogodi.

Većina povreda oka su manje, kao što je ulazak sapuna u oko ili mrlja prljavštine ispod kapka. Druge, poput onih koji se dešavaju tokom sportskih aktivnosti ili prilikom pada, mogu biti ozbiljne i potrebno je medicinsko liječenje.