jovovicb@t-com.me
✆ 069080408
Radno vrijeme:Ponedeljak-Petak 9.00h-14.00h i 17.00h-20.00h
Close
Ulica 27. Marta br. 15, 81000 Podgorica, Crna Gora
Radno vrijeme:Ponedeljak-Petak 9.00h-14.00h i 17.00h-20.00h
Mobilni telefoni su opasniji nego što mislimo! Kako ‘pametni’ telefoni utiču na dječji vid?

Mobilni telefoni su opasniji nego što mislimo! Kako ‘pametni’ telefoni utiču na dječji vid?

Nije novost da gledanjem u ekrane mobilnog telefona štetimo zdravlju, ali oni najugroženiji – najmlađi – toga nisu dovoljno svjesni.

Većina ljudi zna da previše gledanja u mobilni telefon šteti, ali novo istraživanje pokazuje da su smart telefoni mnogo štetniji nego što se misli, posebno kada su u pitanju oči. Istraživanje objavljeno u časopisu BMC Ophthalmology otkriva da djeca koja provode više vremena koristeći se mobilnim telefonima imaju i više simptoma sindroma suhog oka.

Suvo oko ili kseroftalmija je stanje u kojem oči ne suze dovoljno, što izaziva crvenilo, otok i iritaciju oka. Obično se povezuje sa starijom populacijom, ali specijalisti vjeruju da se to stanje javlja takođe i kod djece. Kada gledamo u ekrane i monitore manje trepćemo, što znači da dolazi do pojačanog isparavanja suznog filma i povećane vjerovatnoće za bolest suvog oka.


U ovom istraživanju je analizirano 916 korejske djece između sedam i dvanaest godina starosti. U nešto manje od sedam posto njih pronađeno je dovoljno simptoma za dijagnosticiranje suhog oka.

Ustanovljeno je da je 97 posto djece s tim stanjem u prosjeku koristilo smartphone više od tri sata dnevno. Oni drugi u prosjeku su se tim uređajem koristili 37 minuta dnevno u prosjeku. Djeci kojima su smart telefoni uskraćeni na mjesec dana, simptomi su se povukli.

Možda takav drastičan potez i nije potreban, ali više kontrole – svakako!

.