jovovicb@t-com.me
✆ 069080408
Radno vrijeme:Ponedeljak-Petak 9.00h-14.00h i 17.00h-20.00h
Close
Ulica 27. Marta br. 15, 81000 Podgorica, Crna Gora
Radno vrijeme:Ponedeljak-Petak 9.00h-14.00h i 17.00h-20.00h
Konjunktivitis

Konjunktivitis

Konjunktivitisi predstavljaju zapaljenske procese na sluzokoži koja pokriva očnu jabučicu – konjunktivi (vežnjači). Konjuktiva spaja, vezuje kapke sa očnom jabučicom i prostire se preko beonjače do rožnjače. Kada je konjunktiva upaljena, i oko postaje crveno.

Simptomi konjunktivitisa

Najvažniji simptomi kod konjunktivitisa su crvenilo, otok, osjećaj bockanja, grebanja, stranog tijela. Kapci su zatvoreni, teško se spontano otvaraju (blefarospazma), bolesniku smeta svjetlost (fotofobija), pojačano je stvaranje suza i sekreta (epifora). Sekret može da bude bistar, sluzav, gnojav, zavisno od uzročnika konjuktivitisa. Uzročnici su najčešće spoljašnji faktori koji nepovoljno djeluju na oko (toplota, zračna energija, neke hemikalije, bakterije, virusi). Konjunktivitis takodje može biti izazvan i nekim oboljenjima okolnih tkiva kao što su neka oboljenja kože, kao i nekih drugih oboljenja u organizmu kao sto je sjögrenov sindrom( keratokonjunktivitis sika). Takodje mogu biti izazvani unutrašnjim putem (alergijski).

Vrste konjunktivitisa

Zavisno od uzročnika, konjunktivitis dijelimo na:

  1. Bakterijski 
  2. Virusni
  3. Alergijski
  4. Konjunktivitis uzrokovan hlamidijom

Po trajanju ih dijelimo na:

  1. Akutni
  2. Hronični

 

Najčešći oblici konjunktivitisa, dijagnoza i liječenje

Konjunktivitisi bakterijskog porijekla

Konjunktivitisi bakterijskog porijekla su oboljenja koja se dosta često vidjaju, naročito akutni oblici bolesti. Mogu biti izazvani raznim vrstama bakterija (stafilokok ili pneumokok). U kliničkoj slici bolest počinje naglo, sa osjećajem težine, žarenja i grebanja u očima. Kapci mogu biti otečeni, teže se otvaraju, ujutru su slijepljeni zbog sasušenog sekreta. Konjunktiva je upaljena i otečena. Bolest traje oko sedam dana, ne prelazi u hroničan oblik, i terapija je lokalno antibioticima (kapi za oči, masti).

Hronični bakterijski je hronično zapaljenje konjunktive koje može trajati godinama. Najčešće se javlja kod ljudi koji rade u zadimljenim, loše osvijetljenim prostorijama, kod osoba koje ne nose odgovarajuće naočare za svoju dioptriju, kod nekih oboljenja nosa. Bolesnici se uglavnom žale na peckanje, bockanje, osjećaj suvoće i stranog tijela u očima. Kod nervoznih osoba, ove tegobe su jače izražene. U terapiji se koriste obloge od blagih sredstava (borna voda) kao i lokalno antibioticima.

Konjuktivitisi virusnog porijekla

Epidemijski konjunktivitis bolest počinje naglo, sa osjećajem grebanja u oku, jakog suzenja i fotofobijom (pacijentu jako smeta svjetlost). Konjunktive su otečene, crvene, s obilnim, bistrim sekretom, i mogu biti uvećane okolne limfne žlijezde. Tegobe se prvo jave na jednom, pa na drugom oku. Ova bolest je jako zarazna, i javlja se u većim epidemijama. Izazivaju je virusi iz grupe adenovirusa. Pacijenti su zarazni u toku prve dvije nedjelje trajanja bolesti. Terapija je simptomacka (konstantno ispiranje, lokalno antibiotici da bi se spriječila naknadna bakterijska infekcija oka). Veoma je važno slušati Vašeg oftalmologa, jer može doći do velikih komplikacija.

Konjuktivitisi alergijskog porijekla

Alergijski konjunktivitis je akutno oboljenje koje je često udruženo s drugim alergijskim manifestacijama (rinitis, astma) Bolest počinje naglo, sa tegobama u vidu svraba, grebanja, osjećaj stranog tijela, pojačano suzenje. Bolest traje sve dok djeluje alergen koji je izazvao.

Hronični oblik alergijskog konjunktivitisa se zove i prolećni katar. Najčešće se javlja s proljećem, otuda i naziv. Može da se javi kod svakoga, ali češće oboljevaju djeca od 6 do 14 godina, i češće muška nego ženska. Bolesnici se žale na jak svrab, peckanje i fotofobiju. Počinje s prvim danima proljeća, dostiže maksimum u toku ljeta, smanjuje se u jesen i nestaje u zimu. Ovaj ciklus se obnavlja u toku nekoliko godina i završi se nakon puberteta bez posljedica. Terapija obuhvata ispiranje, inhibitore degranulacije mastocita (kapi) i nakon toga liječenje kortekosteroidima (kapi). Ukoliko postoji mogućnost dalje infekcije, potrebno je i liječenje antibioticima.

Dodatni savjeti

Da biste sačuvali svoj vid od nepovoljnih spoljašnjih uticaja, važno je da često perete ruke, ne posudjujete šminku za oči, koristite kvalitetnu šminku, ne posudjujete peškire i maramice i obratite posebnu pažnju na pravilnu upotrebu sočiva.

Ukoliko primjetite bilo koje znake infekcije oka, obavezno posjetite oftalmologa!