jovovicb@t-com.me
✆ 069080408
Radno vrijeme:Ponedeljak-Petak 9.00h-14.00h i 17.00h-20.00h
Close
Ulica 27. Marta br. 15, 81000 Podgorica, Crna Gora
Radno vrijeme:Ponedeljak-Petak 9.00h-14.00h i 17.00h-20.00h
Koliko je odlazak u solarijum zapravo štetan za Vaše oči?

Koliko je odlazak u solarijum zapravo štetan za Vaše oči?

Da li ste nekad razmišljali da idete u solarijum? Da li ste znali da štetno UV zračenje ne utiče samo na vašu kožu, već i na oči?

Većina nas se ne dvoumi oko nošenja sunčanih naočara za vrijeme sunčanog ljetnog dana, ali zaštita očiju je još važnija prilikom korišćenja solarijuma. Naočare za zaštitu očiju u solarijumima izgledaju pomalo smiješno i moguće je da će vam ostaviti trag u području očiju, ali ovo je mala cijena za očuvanje vida. Solarijumi su već dobro poznati po svom štetnom UV zračenju i nije dovoljno samo zatvoriti oči prilikom sunčanja kako bi spriječili prodiranje štetnih zraka.

Izloženost UV zracima u solarijumu može biti i do 100 puta veća ako se uporedi na ljetni sunčani dan, jer se u solarijumu ostvaruje direktna i bliska izloženost štetnim zracima.

Česta izloženost tim intenzivnim UV zrakama može uzrokovati razna očna oštećenja kao što su:

  • Fotokeratitis (opekotine rožnjače)
  • Katarakta
  • Rak kože u području očiju
  • Makularna degeneracija
  • Infekcija rožnjače
  • Konjunktivitis

Kao i kod izlaganja kože suncu, uticaji su kumulativni i oštećenja očiju mogu nastati nekoliko godina kasnije, upravo iz ovoga razloga je važno zaštiti vaše oči na vrijeme.

Ukoliko baš morate koristiti solarijum, svakako ograničite svoju izloženost i obavezno nosite zaštitne naočare koje se nude u salonima. Provjerite da li su naočale ispravne, da li prijanjaju uz lice, i da li imaju sertifikat na kojem je naznačena 100% UV zaštita.

Ako osjetite bol u oku nakon sunčanja ili često koristite solarijum, a primijetili ste promjene na oku, svakako posjetite oftalmologa! Nalazimo se u ul. 27. Marta, na Zabjelu, u Podgorici, a možete nas pozvati na telefon 020 640 553.