jovovicb@t-com.me
✆ 069080408
Radno vrijeme:Ponedeljak-Petak 9.00h-14.00h i 17.00h-20.00h
Close
Ulica 27. Marta br. 15, 81000 Podgorica, Crna Gora
Radno vrijeme:Ponedeljak-Petak 9.00h-14.00h i 17.00h-20.00h
Keratokonus

Keratokonus

Keratokonus je poremećaj zakrivljenosti rožnjače. Ovo je degenerativna bolest, koja najčešće nastaje u pubertetu ili adolescenciji, kada rožnjača poprima oblik kupe. Nepravilnost rožnjače  remeti prelamanje zraka u oku, što uzrokuje slab vid.

Keratokonus je progresivno oboljenje i javlja se u 4 faze, od kojih je prva najblaža forma, ili nerazvijeni keratokonus, dok je posljednja faza završna, i zahtijeva transplataciju rožnjače.

Slojevi proteina kolagena (od kojih se sastoji rožnjača) gube izdržljivost i dolazi do ispupčenja i istanjenja, i rožnjača postaje deformisana. Kod rožnjače normalnog oblika, zraci se fokusiraju tačno na mrežnjači,i tada osoba vidi jasno. S druge strane, kod keratokonusa, zraci svjetlosti se rasipaju u oku, i ne fokusiraju se tačno na mrežnjači. U ovom slučaju, osoba vidi zamućeno.

Brzina napredovanja keratokonusa je individualna, i ponekad izmedju faza napredovanja prolaze i godine, a nekad se keratokonus zadrži u odredjenoj fazi.

Uzroci nastanka keratokonusa

Uzroci keratokonusa su nepoznati, ali se pretpostavlja da je ovo nasljedna bolest. Javlja se zbog urodjene slabosti rožnjače, koja zbog slabog kvaliteta, vremenom postaje zakrivljena. Takodje se javlja kod ljudi koji imaju određene zdravstvene probleme, posebno alergije, kod čestog trljanja očiju,trauma, astmi, ekcema.

Simptomi keratokonusa

Osnovni simptomi su:

  • Blago zamućenje vida
  • Smetanje svetlosti
  • Nošenje naočara sa cilindričnom komponentom i njihovo često mijenjanje
  • Osetljivost na svijetlo i rasipanje svijetlosti
  • Pogoršanje vida
  • Osoba vidi više slika i sijenki

Dijagnoza

U ranoj fazi keratokonusa, treba uraditi detaljne analize da bi se došlo do zaključka da pacijent ima keratokonus. U sljedećim fazama,  relativno je lako postaviti dijagnozu. Jedan od glavnih pokazatelja da neko ima ovu bolest jeste često mijenjanje dioptrije, koje se razlikuje od pregleda do pregleda.

Da bi uspostavili dijagnozu potrebno je uraditi retinoskopiju, direktnu oftalmoskopiju, keratometriju, fotokeratoskopiju, pregled biomikroskopom.

Liječenje

U ranoj fazi keratokonusa, pacijent koristi optička pomagala (naočare, kontaktna sočiva) dok kod kasnijih faza, može se liječiti operativnim putem (laser terapija ili kros linking, stavljanje potpornih prstenova, kao i presadjivanje rožnjače ili keratoplastika).

Takodje se preporučuje pregled rodjaka pacijenta,u rizičnoj životnoj dobi,  kako bi se na vrijeme otkrila ova bolest.