jovovicb@t-com.me
✆ 069080408
Radno vrijeme:Ponedeljak-Petak 9.00h-14.00h i 17.00h-20.00h
Close
Ulica 27. Marta br. 15, 81000 Podgorica, Crna Gora
Radno vrijeme:Ponedeljak-Petak 9.00h-14.00h i 17.00h-20.00h
Kako spriječiti infekciju oka ukoliko nosite kontaktna sočiva?

Kako spriječiti infekciju oka ukoliko nosite kontaktna sočiva?

Ukoliko nosite kontaktna sočiva pravilna higijena je od izuzetne važnosti.

Naveli smo 10 najboljih načina kako bi se smanjila mogućnost od infekcije oka izazvana nošenjem kontaktnih leća.

1. Uklonite kontaktna sočiva prije kontakta s vodom. Kontaktna sočiva bi se trebala ukloniti prije plivanja, tuširanja ili kupanja, a ukoliko niste u mogućnosti da ih skinete, pazite da voda ne udje u vaše oči.

2. Uvijek operite ruke prije korišćenja kontaktnih sočiva. Ruke treba oprati sapunom i temeljno osušiti prije rukovanja s kontaktnim sočivima.

3. Kontaktna sočiva uvijek moraju biti čista. Kontaktna sočiva treba pravilno čistiti prema uputima oftalmologa.

4. Dezinfikujte vaša sočiva. Koristite preporučeni rastvor za kontaktna sočiva. Obični fiziološki rastvor ne dezinfikuje vaša sočiva, ona služi samo za ispiranje.

5. Koristite svježe proizvode. Svaki put kada sptavljate vaša sočiva u odgovarajuću posudicu ili ih ispirate, pazite da koristite svježi rastvor za ispiranje, dezinfekciju i čuvanje kontaktnih sočiva.

sočivo-stavljanje

6. Bacite iskorišćeni rastvor. Svaki put kada stavljate sočiva, prolijte tečnost iz posudice u kojoj su preko noći stajala sočiva.

7. Čuvajte sočiva u posebnim posudicama. Kontaktna sočiva uvijek treba čuvati u čistoj kutijici za sočiva.

8. Održavajte kutije za sočiva čistima. Posudice za kontaktna sočiva je preporučljivo čistiti sredstvom za čišćenje sočiva, a ne sa vodom. Mijenjajte posudice za kontaktna sočiva najmanje jednom u tri mjeseca.

9. Mijenjajte kontaktna sočiva redovno. Ukoliko je riječ npr. o mjesečnim sočivima, nosite ih 30 dana, ne i više od toga.

10. Idite na redovne kontrole očiju. Odlaskom na redovne kontrole očiju smanjujete rizik od infekcija ili bolesti oka, koje u brojnim slučajevima nemaju simptome. Na ovaj način se na vrijeme može otkriti i tretirati određeno stanje očiju, i smanjuje se mogućnost neželjenih komplikacija.