jovovicb@t-com.me
✆ 069080408
Radno vrijeme:Ponedeljak-Petak 9.00h-14.00h i 17.00h-20.00h
Close
Ulica 27. Marta br. 15, 81000 Podgorica, Crna Gora
Radno vrijeme:Ponedeljak-Petak 9.00h-14.00h i 17.00h-20.00h
Kako prepoznati simptome lošeg vida kod djece?

Kako prepoznati simptome lošeg vida kod djece?

  1. Jedno oko „šeta“ kada se sa mališanom gledate u oči. Čak i ako se radi o vrlo malom skretanju oka u stranu, treba da povedete vašeg mališana kod oftalmologa.
  2. Namigivanje je simpatično, ali kada dijete gleda televiziju ili neku knjigu sa jednim okom zatvorenim, to verovatno radi jer vidi mutnu ili duplu sliku.
  3. Trljanje, treptanje i stiskanje oka ukazuje na to da dijete ima problema da pogledom fokusira sliku.
  4. Suzne ili crvene oči mogu biti znak infekcije ili alergije. Ako je dijete sklono alergijama verovatno će njima biti podložne i njegove oči. Ljekar će prepisati kapi koje će ublažiti svrab i iritaciju.
  5. Boja zjenica je neuobičajena, nekako je beličasta. U ovom slučaju se obavezno obratite lekaru jer postoji mogućnost da je reč o ozbiljnijem problemu.
  6. Neuobičajeno ponašanje- dete je hiperaktivno ili povučeno i nesigurno u sebe, čini se da sporije uči i da nije motivisano, a može djelovati i nespretno. Provjerite vid svog djeteta jer se može ispostaviti da ne vidi dobro- kada vam slika predmeta ne izgleda jasno i čisto, nije ni čudo što ćete za tu stvar brzo izgubiti interesovanje.
  7. Dijete se žali da ga boli glava. Glavobolju može da izazove i loš vid. Dijete se trudi da se usresredi na nešto, pa od naprezanja može da ga zaboli glava.

how_early_and_often_children_should_have_a_comprehensive_eye_exam