jovovicb@t-com.me
✆ 069080408
Radno vrijeme:Ponedeljak-Petak 9.00h-14.00h i 17.00h-20.00h
Close
Ulica 27. Marta br. 15, 81000 Podgorica, Crna Gora
Radno vrijeme:Ponedeljak-Petak 9.00h-14.00h i 17.00h-20.00h
Kako na pravilan način održavati sočiva?

Kako na pravilan način održavati sočiva?

U poslednjih dvadesetak godina kontaktna sočiva su počela da se masovno koriste, gotovo konstantno se mijenjaju poboljšavajući materijal i način oblikovanja sočiva, a paralelno se povećava i broj onih koji nose kontaktna sočiva.

Svaka refrakciona greška se može ispraviti kontaktnim sočivima. Istovremeno, korekcija je obično mnogo bolja nego kod naočara, jer se i najmanje anomalije u krivini rožnjače na najbolji način poništavaju kroz sloj suza između sočiva i rožnjače. U slučaju visoke miopije postiže se daleko bolja vidna oštrina, što se može objasniti povećanjem retinalne slike do 40% (3,6). Na isti način, miopije sa visokim stepenom ne mogu tolerisati maksimalnu korekciju u naočarima, što mogu da urade sa sočivima bez ikakvih poteškoća (čak i preko 20 Dptr).

Bolja vidna oštrina se postiže i astigmatizmom, a da ne pominjemo nepravilan astigmatizam, gde se zadovoljavajuća oštrina vida može postići samo kontaktnim sočivima. Kod keratokonusa, kontaktno sočivo je alatka izbora, s jedne strane kao jedina mogućnost da se korekcijom postigne zadovoljavajuća vidna oštrina, a sa druge kao vrsta kompresije na rožnjaču koja sprečava dalje napredovanje keratokonusa.

U slučaju jednostrane afakije, odnosno kod osoba kojima je sočivo uklonjeno zbog katarakte ili traume, korekcija naočarima nije moguća. Postoje samo dvije opcije: kontaktna sočiva što jednostavnija i bezopasnija i intraokularno implantirano sočivo.

 Sa visokom hipermetropijom, korigovanom naočarima, imamo znatno smanjeno vidno polje i uvećanu sliku, a kontaktna sočiva su i ovdje bolje korektivno sredstvo.

Kako se stavljaju sočiva?

U nastavku ćemo kroz nekoliko koraka pokazati kako se na pravilan način stavljaju sočiva.

Korak 1

Prije svega, potrebno je temeljno oprati ruke i osušiti. Ne bi trebalo koristiti sredstva koja imaju veće količine masti kako se ona ne bi prenijela na sočiva.

Korak 2

Sočiva se nalaze u posebnim pakovanjima. Lagano protresite pakovanje i izručite tečnost zajedno sa sočivom na dlan. Sve to radite dok ste nagnuti iznad neke ravne površine. Ukoliko vam sočivo ispadne, temeljno ga isperite, više puta. Ukoliko vas grebe pri stavljanju, najbolje bi bilo da ga bacite, jer se oštetilo.

Korak 3

Sočiva se dodiruju vrhovima prstiju, ne noktima ili oštrim predmetima koji ga mogu oštetiti. Isperite sočivo sa odgovarajućim rastvorom prije stavljanja.

Korak 4

Postavite sočivo na vrh prsta, provjerite da li je postavljeno u dobrom smjeru. Ukoliko je izgleda posude kojoj su ivice okrenute naviše, sočivo je spremno za stavljanje.

Korak 5

Srednjim prstom iste ruke spustite donji kapak, a kažiprstom ili srednjim prstom druge ruke podignite gornji kapak. Na taj način ste napravili prostor za stavljanje sočiva.

Korak 6

Sada stavite sočivo gledajući pravo ispred sebe. Zatvorite, a zatim otvorite oko i nekoliko puta blago trepnite kako bi sočivo samo našlo svoju poziciju. Isti postupak uradite i sa drugim okom.

Korak 7

Ukoliko je sočivo dobro postavljeno, neće biti neugodnog osjećaja. Ukoliko ga ima ili Vam se muti vid, vrhom kažiprsta nježno namjestite sočivo na sredini oka ili izvadite sočivo i ponovite postupak.

Stavljanje sočiva je vrlo jednostavan proces koji samo zahtijeva praksu. Preporučujemo da sočiva stavite prije nego što nanesete šminku i ne nosite ih duže od 10h dnevno. Ukoliko imate dodatna pitanja, stojimo Vam na raspolaganju!

Održavanje sočiva

Važno je da oni koji nose kontaktna sočiva dobiju dobra uputstva o rukovanju kontaktnim sočivima, njezi i skladištenju. Pacijent će nositi samo pravilno održavana sočiva bez neprijatnosti ili opasnosti. Ako se sočiva ne održavaju kako treba, na njihovoj površini se obično formira naslaga, koja djeluje kao strano tijelo, izaziva mehaničku iritaciju oka ili alergijsku reakciju na nataložene proteine.

Veoma je važno odabrati pravi preparat za njegu sočiva, u zavisnosti od vrste materijala od kojeg je sočivo napravljeno, kako bi se postigla optimalna higijena sočiva i spriječilo oštećenje sočiva ili oka. Potpuna higijena sočiva uključuje:

a) potpuno svakodnevno čišćenje

b) pravilno odlaganje sočiva

c) dezinfekcija sočiva.

Postoje brojni preparati za njegu kontaktnih sočiva. Savjetujemo vas da poslušate savjet vašeg ljekara o odredjenoj tečnosti za održavanje sočiva, i takođe bi bilo dobro da tečnost nema konzervansa. Nijedna od komponenti sastava sredstva za održavanje sočiva ne smije biti štetna za oko.

Nekoliko savjeta za pravilno održavanje sočiva:

  • Održavanje kutije za sočiva-potrebno je isprati je najmanje jednom nedeljno toplom vodom i sapunom;
  • Promjena kutije-na svaka tri mjeseca ili u dogovoru sa vašim očnim doktorom;
  • Bol i nelagoda-ukoliko dodje do bola ili nelagode, uklonite sočiva. Ako se nastave, obratite se vašem doktoru;
  • Grip-ne nosite sočiva kada ste bolesni, pa ni ako je samo prehlada u pitanju;
  • Trepćite-pomaže u čistoći i vlažnosti sočiva;
  • Promjena rastvora-nakon mjesec dana od otvaranja, potrebno je riješiti se rastvora, čak i ako je ostao u malim količinama;
  • Higijena-neophodno je da nokti budu uredni i kratki da ne bi došlo do oštećenja oka ili sočiva;
  • Skidanje sočiva prilikom kupanja-obavezno, kako ne bi došlo do infekcije;
  • Vodu sa česme ne smijete koristiti za pranje sočiva kako bi se izbjegle infekcije.