jovovicb@t-com.me
✆ 069080408
Radno vrijeme:Ponedeljak-Petak 9.00h-14.00h i 17.00h-20.00h
Close
Ulica 27. Marta br. 15, 81000 Podgorica, Crna Gora
Radno vrijeme:Ponedeljak-Petak 9.00h-14.00h i 17.00h-20.00h
Kako dijabetes utiče na vid?

Kako dijabetes utiče na vid?

Postoje stotine različitih očnih bolesti i problema sa vidom. Neke nemaju lijek, dok se mnoge druge mogu liječiti. Najbolje možete sačuvati svoje oči tako što ćete voditi zdrav način života i posjećivati svog oftalmologa čim primijetite neku promjenu u Vašem vidu.

Dobra vijest je da nikada nije kasno da počnete da brinete o zdravlju Vaših očiju. Redovni očni pregledi mogu dovesti do rane dijagnoze što je ključno za ispravljanje ili usporavanje većine očnih problema. Uvijek posjetite oftalmologa ako Vaš problem sa vidom traje duže od nekoliko dana ili ukoliko se vid pogoršava.

Postoje stotine različitih očnih bolesti i poremećaja, medjutim četiri najčešća stanja oka koja dovode do gubitka vida ili sljepila su:

 • Katarakta(reverzibilno)
 • Dijabetička retinopatija,
 • Glaukom,
 • Starosna degeneracija makule.

Bolesti oka koje može prouzrokovati dijabetes

Bolesti oka koje može prouzrokovati dijabetes su:

Dijabetička retinopatija

Dijabetička retinopatija je česta komplikacija dijabetesa. To je jedan od vodećih uzroka sljepila kod odraslih. Riječ je o bolesti u kojoj postoji kontinuirano oštećenje krvnih sudova u mrežnjači zbog dugotrajnog nekontrolisanog visokog nivoa šećera (glukoze) u vašoj krvi. Mrežnjača je tkivo u vašem oku koje je osjetljivo na svjetlost, a koje je potrebno za jasan vid. Kod većine ljudi sa dijabetičkom retinopatijom ne dolazi do promjene stanja vida sve dok bolest ne postane ozbiljna. Kod drugih, simptomi dolaze i nestaju.

Simptomi uključuju:

 • Zamagljen ili izobličen vid,
 • sljepilo za boje ili viđenje boja kao izblijedjele,
 • Loš noćni vid,
 • Male tamne mrlje ili pruge u vašem vidu,
 • Problemi sa čitanjem ili gledanjem udaljenih objekata.

Tretmani uključuju primjenu određenih vrsta ljekova, laserske intervencije i operacije.

Dijabetes se javlja kada vaše tijelo ne obrađuje hranu kako treba. Kada imate dijabetes, vaše tijelo ili ne reaguje ili ne proizvodi insulin, koji je hormon koji isporučuje glukozu (šećer u krvi) ćelijama u tijelu. Previše glukoze u krvotoku, van ćelija gdje pripada, može dovesti do oštećenja krvnih sudova i nerava koji prolaze kroz tijelo, uključujući i oči.

Makularni edem

Makula predstavlja centar mrežnjače koji pruža oštar, ravan vid i može da nabubri zbog krvnih sudova koji propuštaju, a što je izazvano dijabetesom. Ovo dalje može dovesti do zamućenog ili izobličenog vida.

Glaukom

Jedan oblik glaukoma, neovaskularni glaukom, uzrokovan je dijabetesom. Visok nivo šećera može oštetiti krvne sudove mrežnjače i dovesti do stvaranja novih abnormalnih. Kada novi krvni sudovi rastu na šarenici oka (obojeni deo oka), to može izazvati povećanje očnog pritiska i glaukom.

Katarakta

Katarakta se može formirati ranije i brže napredovati kod osoba sa dijabetesom zbog povećanja šećera u krvi. Ovo stvara zamućenje u očnom sočivu, što dovodi do katarakte.

Prevencija dijabetičkih očnih bolesti

Mjere opreza koje se mogu preduzeti kako bi spriječili negativne efekte dijabetesa na oči jesu kontrolisanje nivoa šećera u krvi, krvni pritisak i nivo holesterola.

Kontrolišite šećer u krvi

Ljekar Vam može dati uputstva o tome kako da održavate nivo šećera u krvi normalnim i izbjegnete fluktuacije koje mogu dovesti do dijabetičkih bolesti očiju. Nivo šećera u krvi je potrebno održavati u granicama normale radi opšteg zdravlja, ali i zdravlja očiju.

Snizite krvni pritisak i holesterol

Takodje, ljekar Vam može objasniti kako da se borite sa visokim krvnim pritiskom i holesterolom, budući da oni mogu pogoršati stanje Vaših očiju.

Prestanite da pušite

Pušenje može dodatno oštetiti vaše krvne sudove, uključujući i one u vašim očima, tako da je veoma važno da prestanete da pušite.

Izbjegavajte štetne zrake

Zaštitite se od štetnih ultraljubičastih zraka sunca tako što ćete nositi naočare za sunce. Izlaganje ovim zracima može ubrzati napredovanje katarakte.

Kako izgleda pregled očiju kod dijabetičara?

Pregled očiju kod dijabetičara se vrši na sledeći način:

 1. Oftalmolog stavlja kapi u vaše oči kako bi proširio zjenice i vidio zdravlje mrežnjače,
 2. Vrši se snimanje zadnje strane očiju i za to se koristi posebna kamera. Slike se šalju u kompjuterski program, koji koristi vještačku inteligenciju da pronađe dijabetičku retinopatiju na slikama. Za manje od jednog minuta, program će utvrditi da li imate dijabetičku retinopatiju i u zavisnosti od rezultata vršite dalje konsultacije sa oftalmologom.