jovovicb@t-com.me
✆ 069080408
Radno vrijeme:Ponedeljak-Petak 9.00h-14.00h i 17.00h-20.00h
Close
Ulica 27. Marta br. 15, 81000 Podgorica, Crna Gora
Radno vrijeme:Ponedeljak-Petak 9.00h-14.00h i 17.00h-20.00h
Kako da zaštitite vaše oči u julu i avgustu?

Kako da zaštitite vaše oči u julu i avgustu?

Već smo zašli duboko u ljeto, dani su duži, sunce je jače, plaža nas zove,i mi već uzimamo kremu za sunčanje sa visokim faktorom. Međutim, svi mi koji volimo sunčanje ne treba da zanemarimo svoje oči i zaštitu od štetnih UV zraka.

Jul je mjesec sigurnosti od UV zraka, pa je Američka Akademija oftalmologije je kao podršku ovom pokretu dala informacije o tome kako zaštititi oči od oštećenja na suncu.

Velika izloženost suncu predstavlja rizik od ozbiljnih kratkoročnih i dugoročnih oka problema. Ako su oči izložene jakom suncu dugo bez zaštite, UV zraci mogu povrijediti rožnjaču i izazvati privremeno sljepilo za nekoliko sati . Dugoročno izlaganje suncu je takođe povezano sa povećanim rizikom od katarakte, raka i izrasline na ili u blizini oka.

Kako da zaštitite Vaše oči od sunca?

Sunglasses-Summer-Girl-Hat

1. Nosite odgovarajuće naočare za sunce

Kupujte samo naočare sa oznakom ” UV400” ili ” 100 odsto UV zaštita ” prilikom kupovine naočare za sunce . Čak i jeftinije sunčane naočare sa ovom oznakom mogu biti podjednako efikasne kao i one skuplje. Zatamnjenost stakala i sama boja stakla ne ukazuje na snagu UV zaštite . UV zraci mogu proći kroz oblake, pa nosite naočare za sunce i kada je oblačno. Kontaktna sočiva svakako mogu pružiti konfor ali ne mogu zaštititi od UV zraka .

2. Nikad ne gledajte direktno u sunce

Direktno gledanje u sunce može da napravi štetu na retini. Ovo stanje se zove solarna retinopatija. Veoma je rijetko, ali ako se desi, stanje se ne može popraviti.

3. Provjerite oznake vaših ljekova ako koristite terapiju

Jedna od tri odrasle osobe koriste ljekove koji pospješuju oštećenja od UV zračenja,kako navodi AAO. Ovo uključuje određene antibiotike, tablete za kontracepciju, estrogen pilule i tretmani za psorijazu koji sadrže Psoralena. Proverite etikete da vidite da li terapija izaziva osetljivost. Ako je tako, uvjerite se da zaštitite kožu i oči ili izbegavate izlaganje suncu.

4. Zaštitite se dodatno sa šeširom

Pored naočara, obavezno nosite šešir sa širokim obodom, dokazano je da nošenje šešira smanjuje štetne UV zrake. Ne zaboravite i losion sa zaštitnim faktorom.

5. Nosite naočare kada ste u autu

Uvijek nosite naočare kada vozite jer većina stakala na autima ne pruža zaštitu od UV zraka!

beach

U našoj optici Jovović u ul. Njegoševa br. 16 možete naći najnovije kolekcije naočara za sezonu ljeto 2016. Posjetite optiku i na facebooku ovdje.