jovovicb@t-com.me
✆ 069080408
Radno vrijeme:Ponedeljak-Petak 9.00h-14.00h i 17.00h-20.00h
Close
Ulica 27. Marta br. 15, 81000 Podgorica, Crna Gora
Radno vrijeme:Ponedeljak-Petak 9.00h-14.00h i 17.00h-20.00h
Kako bebe posmatraju svijet?

Kako bebe posmatraju svijet?

U prvoj godini života, bebe vide svijet na potpuno drugačiji način od odraslih. Novorođenčad samo reaguju na velike, svijetle predmete. Vidjenje boje i percepcija dubine se razvijaju tek za par mjeseci.

vid bebe

Šta beba vidi u prvoj godini života?

U prvom i drugom mjesecu života, Vaša beba će naučiti da fokusira predmete sa oba oka, i moći će da prati pokrete lijevo i desno, mada neke bebe ovo nauče i ranije. Bebe u ovom uzrastu biće oduševljene zvečkama, kao i pokretima koje pravite ispred nje. Primijetićete da Vas beba prati pogledom, pogled joj ide od jedne do druge osobe, od jednog predmeta do drugog, i zadržava se tamo gdje je najzanimljivije.

Nakon drugog mjeseca, i sve do četvrtog razlike u bojama će postati mnogo jasnije, i počeće da razlikuje razne nijanse, kao npr. crvenu i narandžastu. Kao rezultat ovoga, beba će biti jako zainteresovana za primarne boje, kao i razne oblike i šare. U ovom periodu pokazujte bebi igračke i slike jarkih boja, što će dodatno razvijati čulo vida.

Sa pet mjeseci, beba razvija sposobnost fokusiranja. Počeće da uočava veoma male stvari, i počeće da razlikuje pastelne boje. Beba će biti fascinirana licima, kao i svojim odrazom u ogledalu, prepoznaje osobe, i pomijera svoj pogled uglavnom na ono što je zanimljivo i novo.

U šestom mjesecu, stvaraju se uslovi za pravilno formiranje binokularnog vida (korišćenje oba oka zajedno). Tek u ovom uzrastu pokreti očiju postaju koordinirani.

Sa osam mjeseci i do dvanaest, Vaša beba već može da razaznaje ljude i predmete oko nje. Beba gleda u smjeru u kojem vi gledate, i može da promijeni pristup nekom novom predmetu ili osobi na osnovu pozitivnog ili negativnog izraza lica roditelja. Beba sada može da prepozna poznata lica sa udaljenosti od nekoliko desetina metara.