Specijalisticka Ocna Ordinacija Specijalisticka Ocna Ordinacija
Dr Jovovic rss
 
Komentari isključeni za Kako bebe posmatraju svijet?

U prvoj godini života, bebe vide svijet na potpuno drugačiji način od odraslih. Novorođenčad samo reaguju na velike, svijetle predmete. Vidjenje boje i percepcija dubine se razvijaju tek za par mjeseci.

vid bebe

Šta beba vidi u prvoj godini života?

U prvom i drugom mjesecu života, Vaša beba će naučiti da fokusira predmete sa oba oka, i moći će da prati pokrete lijevo i desno, mada neke bebe ovo nauče i ranije. Bebe u ovom uzrastu biće oduševljene zvečkama, kao i pokretima koje pravite ispred nje. Primijetićete da Vas beba prati pogledom, pogled joj ide od jedne do druge osobe, od jednog predmeta do drugog, i zadržava se tamo gdje je najzanimljivije.

Nakon drugog mjeseca, i sve do četvrtog razlike u bojama će postati mnogo jasnije, i počeće da razlikuje razne nijanse, kao npr. crvenu i narandžastu. Kao rezultat ovoga, beba će biti jako zainteresovana za primarne boje, kao i razne oblike i šare. U ovom periodu pokazujte bebi igračke i slike jarkih boja, što će dodatno razvijati čulo vida.

Sa pet mjeseci, beba razvija sposobnost fokusiranja. Počeće da uočava veoma male stvari, i počeće da razlikuje pastelne boje. Beba će biti fascinirana licima, kao i svojim odrazom u ogledalu, prepoznaje osobe, i pomijera svoj pogled uglavnom na ono što je zanimljivo i novo.

U šestom mjesecu, stvaraju se uslovi za pravilno formiranje binokularnog vida (korišćenje oba oka zajedno). Tek u ovom uzrastu pokreti očiju postaju koordinirani.

Sa osam mjeseci i do dvanaest, Vaša beba već može da razaznaje ljude i predmete oko nje. Beba gleda u smjeru u kojem vi gledate, i može da promijeni pristup nekom novom predmetu ili osobi na osnovu pozitivnog ili negativnog izraza lica roditelja. Beba sada može da prepozna poznata lica sa udaljenosti od nekoliko desetina metara....možda Vas interesuje?

 

Comments are closed.