jovovicb@t-com.me
✆ 069080408
Radno vrijeme:Ponedeljak-Petak 9.00h-14.00h i 17.00h-20.00h
Close
Ulica 27. Marta br. 15, 81000 Podgorica, Crna Gora
Radno vrijeme:Ponedeljak-Petak 9.00h-14.00h i 17.00h-20.00h
Ishrana i zdravlje oka

Ishrana i zdravlje oka

Zdrav vid, osim redovnih pregleda koje biste trebali obavljati jednom ili dva puta godišnje,  čuva i uravnotežena ishrana.

Za dobar vid, od izuzetne važnosti je način na koji se hranite, tj. da li unosite dovoljno vitamina i, minerala. Preporučujemo Vam svakodnevnu ishranu svježim voćem i povrćem. Ako ih unosite dovoljno, priroda će sama raditi za vas.

Vitamin A

Vitamin A je najbitniji vitamin u sačuvanju zdravih očiju. Najbogatije ovim vitaminom je narandžasto voće i povrće koje je izvor beta karotena. Voće koje sadrži najviše vitamina A je kajsija, pomorandža i borovnica. Što se tiče povrća, uključite u svoju ishranu šargarepu, koja od svih namirnica sadrži najveći nivo beta karotena. Bundeva, kupus, grašak i kukuruz su takodje bitni izvori ovog vitamina.

Uz ove namirnice, tijelu je neophodna masnoća i dovoljan nivo cinka i gvožđa kako bi organizam na pravi način iskoristio beta karoten i pretvorio ga u A vitamin. Dakle pokušajte da koristite maslinovo ulje u ishrani. Naša preporuka je, pijte svakog jutra jednu čašu soka od šargarepe! Vitamin A nije termolabilan.

Vitamin C

Vitamin C je veoma bitan antioksidans koji se bori protiv slobodnih radikala (oksidansa) koji mogu da oštete razne ćelijske komponente. Ovaj vitamin igra veoma bitnu ulogu u sačuvanju zdravlja, kako očiju, tako i cijelog organizma. Vitamin C jača kapilare i djeluje na metaboličke procese, npr. razvoj katarakte kao i mnogih drugih bolesti oka. Unosom svežeg voća kao što su šipak, limun, pomorandze, paradajz, jagode, borovnice, pipun,kao i povrća (zeleno lisnato povrće, paprika, peršun, rotkvice, kopriva, spanać) smanjuje se rizik od nastanka mnogih poremećaja oka. Preporučena dnevna doza kod odraslih je 250-300mg vitamina C, dok kod sportista i pušača duplo više. Jako je labilan,što znači da se termičkom obradom i stajanjem namirnica gube hranljiva svojstva.

Kompleks B vitamina

Vitamini B kompleksa su važni za ishranu omotača svih nerava u ljudskom organizmu, pa tako i očnog živca. Bitan je u epitelizaciji rožnjače.

Naročito je važan unos vitamina B1 (neobradjene žitarice, mahunarke, jezgroviti plodovi, sjemenke), B6 (mesni proizvodi kao džigerica, piletina, riba, mlijeko, jaja) i B12 (meso, riba, mliječni proizvodi, jaja).
Uključite u svoju ishranu ove namirnice!

Takođje je bitan unos magnezijuma, koji održava protok krvi od očiju do mozga.Njega najviše ima u sjemenkama, orašastim plodovima, sirevima (kačkavalj,bijeli sir). Preporučena dnevna doza za odrasle je oko 400 mg (6 mg po kg) mada zavisi od organizma. Npr. u 50 g kačkavalja ima 400mg magnezijuma.

Omega 3 masne kiseline

Ovi elementi su bitni za održavanje imunog sistema, prohodnosti krvih sudova i ishrani mozga. Najviše ih ima u plavoj ribi, ulji riblje jetre, mesu i jajima.

Lutein i zeakstin su elementi koji su važni u zaštiti makule (središnji dio mrežnjače). Štite od plave i ultra ljubičaste svjetlosti, smanjuju bol, i neprijatnosti zbog blještanja jakih kontrasta. Nalaze se u zelenom lisnatom povrću kao što su blitva, spanać,brokoli,zelena salata.

Naučno je dokazano da osobe kod kojih je utvrđena makularna degeneracija nisu unosile dovoljne količine ribe i morskih plodova. Riba koja sadrži najviše omega 3 masnih kiselina je tuna, skuša, losos, sardine.
Pokušajte da ubacite u ishranu svježu salatu i bareno povrće kao i da barem 3 puta sedmično konzumirate ribu.

Veoma je bitno unositi pravu mjeru ovih namirnica. Treba slušati svoj organizam!

Savjetujemo vam da:

  • Potražite organske namirnice i što više kupujte domaće proizvode jer oni ne gube vitamine u transportu
  • Uzimate sezonsko voće I povrće, tada je svježe,i posjeduje najviše zdravih komponenata
  • Na sobnoj temperaturi gube se vitamini od 10-50% i preporučujemo da voće i povrće čuvate u frižideru,i to veoma kratko
  • Konzumirajte namirnice ubrzo poslije nabavke, dakle svježe voće i povrće jer se njihovim prerađivanjem gube mnoga pozitivna dejstva, npr. kuvanjem se gube od 50-70% svih vitamina.

Počnite sa zdravom ishranom danas, i uskoro ćete primjetiti rezultate!

Kvalitetna i zdrava ishrana igraju veoma bitnu ulogu u zdravlju celog organizma i održanju Vaših očiju zdravim, ali Vam ne mogu pomoći da poboljšate ili povratite vid. Ako imate problem sa vidom, konsultujte Vašeg oftalmologa što prije.