jovovicb@t-com.me
✆ 069080408
Radno vrijeme:Ponedeljak-Petak 9.00h-14.00h i 17.00h-20.00h
Close
Ulica 27. Marta br. 15, 81000 Podgorica, Crna Gora
Radno vrijeme:Ponedeljak-Petak 9.00h-14.00h i 17.00h-20.00h
Hirurzi pronašli čak 27 kontaktnih sočiva u oku pacijentikinje

Hirurzi pronašli čak 27 kontaktnih sočiva u oku pacijentikinje

Dok su hirurzi pripremali 67-godišnju ženu za rutinsku operaciju očne mrene, bili su šokirani kada su otkrili čak 27 slijepljenih kontaktnih sočiva u njenom oku, objavila je Američka oftalmološka akademija.

Navedeni slučaj se dogodio u Solihull bolnici u Velikoj Britaniji. Nejasno je koliko dugo su sočiva bila u oku, ali prema riječima medicinskog tima pacijentkinja je nosila mjesečna kontaktna sočiva posljednjih 35 godina.

“Imao sam pacijente s jednim sočivom koje se zaglavilo u oku, ali nikad s ovoliko mnogo. Obično, u slučajevima poput ovog, pacijent bi osjetio peckanje poput suvog oka. Zato su rutinski pregledi očiju tako važni”, izjavio je Thomas L. Steinemann, član Američke oftalmološke akademije.

Žena je pripisivala iritaciju koju je osjećala suvim očima i starosti. Doktori pretpostavljaju da su loš vid pacijentkinje i dublje usađene oči imale uticaj na nastalu situaciju. Slijepljena sočiva su bila podignuta tako visoko ispod kapka da ih je bilo teško vidjeti. Otkrili su ih tek nakon što su umetnuli držač kapaka kako bi je pripremili za operaciju.

Operacija je naravno bila odgođena, kako bi se oko izliječilo od bakterija uzrokovanih velikom količinom sočiva u oku.

“Imati dva kontaktna sočiva u jednom oku je iznenađujuće često, ali tri ili više je prilično iznenađujuće,” rekao je oftalmolog Jeff Pettey. On kaže da povećana upotreba dnevnih kontaktnih sočiva pridonosi ovom problemu.

“Pacijenti jednostavno mogu zaboraviti da imaju sočivo u oku ili misle da je sočivo ispalo iz oka iako je zapravo još u oku. Zatim stave novo kontaktno sočivo.

4 znaka upozorenja koja upućuju na zagubljeno kontaktno sočivo u oku:

  • Oštra ili tupa bol
  • Osjećaj nadraženosti i peckanje
  • Suvo oko
  • Crvenilo oka

Evo kako da pravilno koristite sočiva i izbjegnete iritacije:

  • Operite ruke prije rukovanja s kontaktnim sočivima
  • Nikad nemojte spavati s kontaktnim lećama
  • Nikada nemojte miješati staru i novu tečnost za održavanje sočiva
  • Nikada nemojte roniti sa kontaktnim sočivima
  • Izbjegavajte plivanje sa sočivima

Jednostavan način za izbjegavanje bilo kakvih problema s nošenjem kontaktnih sočiva su redovne kontrole očiju. Tako ćete osigurati zdravlje vaših očiju. Američka oftalmološka akademija svim nosiocima kontaktnih sočiva preporučuje preglede jednom godišnje, a ponekad i češće ukoliko je potrebno.