jovovicb@t-com.me
✆ 069080408
Radno vrijeme:Ponedeljak-Petak 9.00h-14.00h i 17.00h-20.00h
Close
Ulica 27. Marta br. 15, 81000 Podgorica, Crna Gora
Radno vrijeme:Ponedeljak-Petak 9.00h-14.00h i 17.00h-20.00h
Glaukom

Glaukom

Glaukom je oboljenje oka koje se karakteriše povećanjem intraokularnog pritiska.

Normalno se u oku stvara očna vodica, koju produkuju nastavci cilijarnog tijela, pa iz zadnje prelazi u prednju očnu komoru i u predjelu komornog ugla kanalima prelazi u venski krvotok. U oku je prisutan mehanizam koji se sastoji u održavanju ravnoteže izmedju produkcije (stvaranja) i eliminacije (odlaženja) očne vodice. Npr. ukoliko je stvaranje veće, utoliko je i odlazak očne vodice veći. Ako je ravnoteža poremećena, bilo da je odlaženje očne vodice otežano, ili je produkcija povećana, tada nastaje glaukom.

Vrste glaukoma

Prema etiologiji glaukom može biti primarni, urodjeni i sekundarni glaukom.

Prema otvorenosti ugla postoje glaukom otvorenog ugla i glaukom zatvorenog ugla.

Primarni glaukom se karakteriše povišenjem intraokularnog pritiska koji nastaje kao primarni poremećaj zbog povećane produkcije očne vodice (mali broj oboljelih), a u najčešćem slučaju, zbog otežanog odlaženja očne vodice kroz sistem komornog ugla (većina oboljelih).

U sklopu primarnog glaukoma izdvajamo:

Akutni glaukom koji nastaje naglo i karakteriše se jakim bolovima u jednoj polovini glave koji zrače u okolinu (potiljak, sinus, zubi) uz gadjenje, povraćanje, bradikardiju (usporeni srčani rad) i teško opšte stanje. Oštrina vida opada, i pri pipanju, oko je tvrdo kao kamen. Ponekad, prije akutnog napada glaukoma, pacijent može da se žali na povremene bolove u jednoj polovini glave, nešto oslabljen vid, i pojavom obojenih krugova (duginih boja) oko izvora svjetlosti. Zato je važno da se uradi oftalmološki pregled i mjerenje intraokularnog pritiska kod svakog slučaja migrene (glavobolje). Akutni napad rijetko prolazi spontano, potrebna je medikamentozna terapija koju će ordinirati Vaš oftalmolog da ne bi došlo do stadijuma apsolutnog glaukoma (sljepila). Koriste se takodje laserska i operativna (hirurška) terapija. Akutni glaukom je glaukom zatvorenog ugla.

Hronični glaukom se karakteriše postepenim početkom, manje povišenim intraokularnim pritiskom i manje izraženim subjektivnim tegobama. Ima dužu evoluciju, ali ako se ne liječi, može dovesti do trajnog gubitka vida. Liječi se medikamentozno, laserski i hirurški. Ovaj glaukom je obično otvorenog ugla.

Prosti glaukom je dugotrajno hronično oboljenje koje se javlja poslije 40. godine života kod oba pola, i na oba oka. Ovdje nema akutnih napada, akutnih bolova, očni pritisak počinje dnevno da varira (uglavnom je ujutru iznad normale, a uveče normalan), da bi se na kraju izjednačio i očni pritisak bio stalno visok. Pacijenti se žale na smetnje vida, često mijenjaju naočare, imaju povremene glavobolje i ovo siromaštvo u subjektivnim tegobama, ovo podmuklo oboljenje, vodi u sljepilo, ako nije pod kontrolom.

Pri pregledu pacijenta, vide se karakteristične promjene na očnom dnu zbog propadanja očnog živca. Takodje se javljaju ispadi u vidnom polju, takozvani skotomi (tamna mrlja, odnosno onaj dio slike koji se ne vidi). Procenat pacijenata obeljelih od ove bolesti raste sa godinama života. Dijabetes i genetika takodje imaju veliku ulogu. Terapija je medikamentozna, laserska i hirurška.

Urodjeni glaukom se javlja u prvim mjesecima života i nastaje u toku intrauterinog razvoja. Karakteriše se ubrzanim rastom oka, i obično je udružen sa drugim urodjenim promjenama. Liječenje je operativno.

Sekudarni glaukom nastaje u toku, ili kao posljedica nekog drugog oboljenja(upale, krvarenja, povrede). Liječenje sekundarnog glaukoma je istovremeno liječenje glaukoma, i drugog oboljenja i ukoliko se izliječi osnovno oboljenje terapija glaukoma može da prestane. Liječenje zavisi od uzroka glaukoma a može biti medikamentozno ili hirurško.

Savjeti

Najuspješniji način borbe sa glaukomom je blagovremena dijagnostika početnih oblika i obraćanje pažnje na faktore pojačanog rizika: dijabetes, stare osobe, srodnici bolesnika s glaukomom, visoki i niski krvni pritisak.