jovovicb@t-com.me
✆ 069080408
Radno vrijeme:Ponedeljak-Petak 9.00h-14.00h i 17.00h-20.00h
Close
Ulica 27. Marta br. 15, 81000 Podgorica, Crna Gora
Radno vrijeme:Ponedeljak-Petak 9.00h-14.00h i 17.00h-20.00h
Glaukom kod djece

Glaukom kod djece

Kada pomislimo na glaukom, uglavnom pomislimo na starije osobe. Glaukom se najčešće javlja kod osoba starijih od 40 godina, ali može se pojaviti u bilo kojoj dobi. Djeca i bebe su takođe podložni ovoj bolesti koju karakteriše visoki očni pritisak. Takav pritisak može uzrokovati oštećenje očnog živca, gubitak vida, a u nekim slučajevima i sljepoću. 

Postoji više vrsta glaukoma kod djece, i zavisi o dobi nastanka bolesti:

  • Kongenitalni glaukom je prisutan već u trenutku rođenja djeteta.
  • Infantilni glaukom se javlja oko prve ili druge godine života djeteta.
  • Juvenilni glaukom se javlja nakon treće godine života.

Zašto se kod pojedine djece javlja glaukom?

U većini slučajeva glaukoma kod djece, kanalić koji bi trebao odvoditi tečnost iz oka se nije pravilno razvio. Ovo dovodi do povećanja pritiska u oku i oštećenja očnog živca. Ako je dijete inače zdravo, ovo stanje se naziva primarni glaukom. U slučaju postojećih simptoma ili stanja poput Axenfeld-Riegerovog sindroma, Sturge-Weberovog sindroma i neurofibromatoze, takav glaukom se naziva sekundarni. U nekim od tih stanja kanalić za odvodnju tekučnost iz oka se nije razvio, ili je deformisan, čime se ograničava količina tečnosti koju je moguće odstraniti iz oka. Kod neke djece se sekundarni glaukom razvije nakon tretiranja drugih problema, poput juvenilnog reumatoidnog artritisa ili sive mrene.

Znakovi i simptomi glaukoma kod djece

  • Pretjerano suzenje
  • Osjetljivost na svjetlo
  • Povećana i zamućena rožnica
  • Velike oči
  • Crvenilo oka

Kod vrlo male djece se često javlja stanje koje se naziva buftalmus. Zbog veće elastičnosti tkiva oka, sa povećanjem pritiska dolazi do povećanja samog oka kao i oticanja i zamućenja rožnjače.

Liječenje glaukoma kod djece

Liječenje dječjeg glaukoma se razlikuje od liječenja kod odraslih, kojima se prvenstveno prepisuju kapi za oči koje smanjuju očni pritisak. Kod djece je operacija najčešće prvi odabir, kako bi se korigovale fizičke abnormalnosti koje spriječavaju pravilno odstranjivanje tečnosti iz oka.

Nakon uspješnog smanjenja očnog pritiska, oftalmolog određuje nastavak liječenja. Djeca sa glaukomom su često kratkovida, pa su im potrebne naočare. Takođe može biti prisutna slabovidnost ili strabizam. Važna je rana dijagnoza bolesti, jer sekundarni problemi takođe mogu dovesti do gubitka vida.

U slučaju da sumnjate na glaukom, pozovite nas na 020 640 553 ili 069 080 408.