jovovicb@t-com.me
✆ 069080408
Radno vrijeme:Ponedeljak-Petak 9.00h-14.00h i 17.00h-20.00h
Close
Ulica 27. Marta br. 15, 81000 Podgorica, Crna Gora
Radno vrijeme:Ponedeljak-Petak 9.00h-14.00h i 17.00h-20.00h
Fotohromatska(transition) stakla

Fotohromatska(transition) stakla

Photohromic lenses

Foto-senzitivna stakla za naočare predstavljaju vrhunac tehnologije i stila. Zaboravite na potrebu da prelazite sa običnih dioptrijskih naočara na sunčane svaki put kada napustite zatvoreni prostor!

Osim što predstavljaju najsavremeniju tehnologiju, ona imaju i duboku istorijsku pozadinu. Njihova prva verzija datira još od 1966.godine kada ih je razvio Daniel Stookey, talentovani tehničar koji je radio u kompaniji „Corning Glass“.

On je otkrio da dodatak srebrnih halogenidnih kristala rastopljenoj staklenoj masi uzrokuje da se staklo zatamni u svega nekoliko minuta nakon izlaganja UV zračenju, pri čemu se dostiže maksimalni nivo zatamnjenosti za samo 15 minuta. Što je intezitet UV zračenja veći, nijansa postaje tamnija, što omogućava staklima neprekidno prilagodjavanje različitim uslovima osvjetljenja.

Foto-senzitivna(transition) dioptrijska stakla su stakla najnovije generacije koja se neprimjetno i brže od prethodnih prilagodjavaju promjenljivim uslovima osvjetljenja, pružajući nam inzvarednu oštrinu vida unutar zatvorenih prostora, a istovremeno štiteći oči od štetnih UV zraka tokom izlaganja sunčevoj svjetlosti i refleksije. Na ovaj način se oslobadjate potrebe za nošenjem više pari naočara i održavate svoj jedinstveni stil.

Transition lenses

Magičnost ovih foto-osjetljivih stakala proizilazi iz fascinantnog naučnog procesa. Ova stakla su kreirana sa molekulima koji reaguju na UV svijetlo, postepeno tamneći kako se intezitet UV zračenja povećava. Ovaj prelaz iz prozirnog u zatamnjeno staklo omogućava Vašim očima da ostanu zaštićene od štetnih zraka, istovremeno održavajući optimalnu jasnoću vida. Kada se UV svjetlost smanji, molekuli se postepeno vraćaju u prvobitno stanje, čineći stakla ponovo prozirnim.

Foto-senzitivna stakla mogu biti prilagodjena kako bi zadovoljila Vaše specifične potrebe za korekcijom vida. Ova stakla mogu biti ugradjena u različite okvire za naočare, uključujući i dioptrijske i sunčane modele.

Neka od čestih pitanja:

1. Kako se foto-senzitivna stakla razlikuju od sunčanih stakala sa dioptrijom?

Naočare za sunce imaju određenu nijansu – bez obzira u kojoj se situaciji nalazite, uvijek su iste nijanse. Za razliku od sunčanih naočara, „transition“ stakla počinju kao prozirna stakla, a zatim automatski potamne u skladu sa nivoom prisutnog UV svijetla. Oni kontinuirano i glatko prilagođavaju nivo nijansi tako da dobro vidite u svim svjetlosnim uslovima.

2. Da li na foto-senzitivna stakla se mogu staviti i zaštitni slojevi(HMC, BlueCut, satin i sl.)?

Da, mogu se staviti zaštitni slojevi kao i dioptrija.

3. U kojim osnovnim bojama se javljaju ova stakla?

Osnovne varijante boja su siva i braon.

Naprednija varijanta(transition, brže tamnjenje) ima još i u zelenoj boji.

4. Zašto je važno zaštititi oči od UV zračenja?

Sunčeva svjetlost se sastoji od dvije vrste štetnih zraka: UVA zraka i UVB zraka. Pretjerano izlaganje UV zračenju je opasno za oči, kao i za vašu kožu. To može dovesti do brojnih ozbiljnih bolesti kao što su katarakta i makularna mrena povezana sa starenjem(degeneracija makule) – zbog čega je stalna zaštita od UVA i UVB zraka neophodna.

Koje su prednosti i mane foto-senzitivnih stakala?

Prednosti posjedovanja foto-senzitivnih(prelaznih) stakala mogu biti očigledne, ali i ne mora značiti. Neke od najvećih prednosti su:

  • Isplativost – fotohromna ili prelazna stakla mogu biti prilično isplativa. Sa prelaznim staklima ne morate posjedovati dva para naočara: naočare za sunce i naočare sa dioptrijom. Dobijate najbolje od oba, spojeno u jedno jednostavno rešenje.
  • Pogodnost – Prelazna stakla su veoma zgodna za posjedovanje jer ne morate da mijenjate naočare koje nosite kako biste zadovoljili različite potrebe. Sa prelaznim staklima možete da nosite naočare za sunce dok vozite, a da i dalje možete da čitate važne ulične znakove.
  • Ograničava rizik od gubitka naočara – Nošenje dva para naočara znači da je veća vjerovatnoća da ćete izgubiti ili zametnuti jedne od njih. Ako imate samo jedan par, biće vam lakše.
  • Štiti Vaše oči – Prelazna stakla ne samo da funkcionišu kao naočare za sunce. Oni zapravo filtriraju dobar dio štetnih UV zraka koje emituje sunce, što dovodi do zdravijih očiju.

Mane

Dakle, da li loše nadmašuje dobro? Tu smo da vam pomognemo da saznate. Ovo su neke od mana fotohromskih stakala:

  • Razlike u brendovima – Još jedan problem koji se može pojaviti kod fotohromskih stakala je da različiti brendovi imaju različite nivoe tame i različito vrijeme reakcije, što uslovljava i cijenu. Radnici zaposleni u optikama Vas mogu posavjetovati o ovome i pomoći da pronađete brend koji vam najbolje odgovara.
  • Pod uticajem hladnog vremena – Na prelazna stakla utiče i hladnije vrijeme, što znači da im je potrebno malo duže da reaguju na UV zrake zimi.
  • Možda nisu polarizovana – Većina prelaznih stakala nisu polarizovana, što može dovesti do oštrih odsjaja. U konsultacijama sa našim zaposlenima možete dobiti odlične preporuke kako bi Vam savršeno odgovarale.

Naš asortiman Vam nudi više različitih opcija, te cijene variraju u zavisnosti od dioptrije, proizvođača i drugih relevantnih faktora. Pozivamo Vas da posjetite naše optike, gdje naši zaposleni stoje na raspolaganju kako bi Vam pružili informacije i savjete koji će pomoći pri donošenju najbolje odluke u odabiru stakala.