jovovicb@t-com.me
✆ 069080408
Radno vrijeme:Ponedeljak-Petak 9.00h-14.00h i 17.00h-20.00h
Close
Ulica 27. Marta br. 15, 81000 Podgorica, Crna Gora
Radno vrijeme:Ponedeljak-Petak 9.00h-14.00h i 17.00h-20.00h
Fotografisanje fundusa u ordinaciji Dr Jovović

Fotografisanje fundusa u ordinaciji Dr Jovović

Fotografisanje fundusa predstavlja snimanje pozadine oka ili fundusa. Specijalizovane fundus kamere, koje se sastoje od složenog mikroskopa pričvršćene na kameru sa flešom, omogućavaju pravljenje jasnih fotografija fundusa. Glavne strukture koje se prikazuju na fotografiji fundusa su centralna i periferna mrežnjača, optički disk i makula.

Modeli i tehnologija za fotografisanje fundusa su se razvijali ubrzano tokom prošlog veka. Zbog toga što je oprema sofisticirana i izazovna za proizvodnju prema kliničkim standardima, na tržištu je dostupno samo nekoliko proizvođača i brendova.

U Specijalističkoj ambulanti za oftalmologiju Dr Jovović koristimo VOLK iNview aparat koji je jedan od najsavremenijih aparata za dobijanje slike fundusa. Volk iNview oftalmološka kamera je fundus kamera koja se koristi za beskontaktnu dijagnostiku oboljenja mrežnjače i očnog dna i prikazuje širokougaone digitalne slike u boji. Podaci dobijeni snimanjem omogućavaju precizno praćenje promena na očnom dnu i ciljano izvođenje terapijskih laserskih i drugih tretmana.

Ovim pregledom može se prepoznati početak mnogih očnih (ablacija mrežnice, dijabetička retinopatija itd.) kao i sistemskih bolesti poput povišenog krvnog pritiska i dijabetesa.

Iako se zadnji dio mrežnjače (vidni živac i makula) može vidjeti na „usku“ zjenicu, za potpuni pregled potrebno je posebnim kapima proširiti zjenice. Zbog širokih zjenica vidna oštrina slabija je nekoliko sati (3-4h) nakon pregleda.

 

Normalne slike fundusa desnog oka (lijeva slika) i levo oko (desna slika). Ni na jednoj slici nema znakova bolesti ili patologije. Na obije slike makula je u centru slike, a optički disk se nalazi prema nosu. Oba optička diska imaju pigmentaciju na perimetru bočne strane, što se smatra normalno (ne-patološko).

Fotografiju fundusa možete zakazati na 020 640 553 ili 069 080 408 ili na našoj stranici online.