jovovicb@t-com.me
✆ 069080408
Radno vrijeme:Ponedeljak-Petak 9.00h-14.00h i 17.00h-20.00h
Close
Ulica 27. Marta br. 15, 81000 Podgorica, Crna Gora
Radno vrijeme:Ponedeljak-Petak 9.00h-14.00h i 17.00h-20.00h
Dijabetes i zdravlje oka

Dijabetes i zdravlje oka

Dijabetes je oboljenje koje se karakteriše povišenim vrijednostima šećera u krvi I koji daje brojne komplikacije i dugoročne promjene na malim krvnim sudovima I perifernim nervima. Organi koji najčešće stradaju su krvni sudovi oka, bubrezi, periferni nervi na stopalima I šakama.

Mnogi dijabetičari imaju probleme sa vidom, koji se najčešće javljaju na krvnim sudovima mrežnjače oka I očnom sočivu. Zato je izuzetno važno da sve osobe sa dijabetesom redovno posjećuju oftalmologa.

Promjene na očnom dnu

Kada se nadju povišene vrijednosti šećera u krvi, neophodno je pregledati očno dno. Ukoliko se nadju promjene na očnom dnu, pacijent je imao povišene vrijednosti šećera I mnogo prije trenutka otkrivanja dijabetesa.

Na očnom dnu, promjene se prvo javljaju u području žute mrlje, I to se naziva makulopatija dijabetika. Promjene su u smislu proširenja sitnih krvnih sudova, sitnih tačkastih krvarenja, I sitnih eksudata. Sljedeća promjene su opsežna krvarenja (mrljasta, trakasta, intraretinalna, preretinalna), stvaranje fibroznih traka, odljubljenja retine, stvaranje novoformiranih krvnih sudova (promjenjene gradje).

U poslednjem stadijumu, javlja se I sekundarni glaukom (novonastali krvni sudovi dovode do otežalog oticanja očne vodice i povećanje očnog pritiska). Ovo može dovesti do atrofije očnog živca i potpunog gubitka vida.

Sve ove promjene dolaze do izražaja tek nakon nekoliko godina  trajanja povišenih vrijednosti šećera. Takodje, sve promjene u organizmu mogu da se spriječe ukoliko je šećer regulisan.

Karakteristična je pojava dijabetične katarakte I konjuktivitisa, kao i halaciona (čmičak).

Simptomi promjena očnog  vida kod dijabetesa

U početku, pacijent ne mora da ima jasne simptome, ali kako bolest progredira, mogu se javiti sljedeći simptomi:

  • Zamagljen vid
  • Osjetljivost na jako svijetlo
  • Leteće mrlje pred očima
  • Iskrivljena slika
  • Loše razlikovanje boja

Liječenje

Bolesti očiju kod dijabetesa se liječe prvenstveno regulacijom šećera,zatim laser fotokoagulacijom I intraokularnim operacijama.