jovovicb@t-com.me
✆ 069080408
Radno vrijeme:Ponedeljak-Petak 9.00h-14.00h i 17.00h-20.00h
Close
Ulica 27. Marta br. 15, 81000 Podgorica, Crna Gora
Radno vrijeme:Ponedeljak-Petak 9.00h-14.00h i 17.00h-20.00h
Da li vidite slabije po noći?

Da li vidite slabije po noći?

Ukoliko uočite bilo kakve smetnje pri noćnom vidu, posjetite oftalmologa.

5 najčešćih razloga slabog vida po noći

  1. Kratkovidost može uticati na jasan vid u mraku, naročito ako nemate dovoljno jake naočare ili kontaktna sočiva. U tom slučaju novi recept za naočare ili sočiva može biti sve što je potrebno za ispravljanje vašeg problema.
  2. Određeni ljekovi takođe mogu izazvati privremene probleme sa noćnim vidom. Neki ljekovi mogu promijeniti veličinu zjenica, što utiče na slab vid u uslovima slabog osvjetljenja. Postoje i ljekovi koji usporavaju sposobnost oka da se prilagodi od velikog kontrasta. Ovo uzrokuje privremenu nesposobnost vida u mraku dok se oko ne  prilagodi. Razgovarajte sa svojim oftalmologom ako ste zabrinuti kako lekovi utiču na vašu vid.
  3. Katarakta koja utiče na zamagljeno prirodno sočivo (zamagljen vid) je još jedan uzrok problema sa noćnim vidom. Kod katarakte, manje svetlosti može ući u oko, što znači da je potrebno i više svijetla za jasan vid. Osobe sa dijagnostifikovanom kataraktom često se žale na teškoće pri noćnoj vožnji. Operacija za uklanjanje katarakte može rešiti ovaj problem.
  4. Nutritivni nedostaci takođe mogu smanjiti vašu sposobnost da vidite u mraku. Pravina ishrana i unos vitamina  i minerala može često pomoći da ponovo vidite jasno noću.
  5. Retinitis pigmentoza je jedna od nekoliko nasljednih bolesti koje uzrokuju trajni deficit u noćnom vidu. Pošto je ovo stanje genetski nasledno, može uticati na decu i odrasle. Retinitis pigmentoza dovodi do promjena na mrežnjači,  dijela očiju koji je osjetliv na svjetlost. Ako imate ovu bolest, možda ćete imati poteškoća da riješite ovaj problem jer ovo takođe utiče na perifernu vidljivost i može čak izazvati probleme u normalnim uslovima osvjetljenja. Možete prilagoditi svoje navike u načinu života, ali se stanje rijetko kad može poboljšati. 

Ukoliko Vam se ponekad dešava da slabije vidite po noći, pođite bar jednom svake godine na pregled, ili češće. Ispričajte svom doktoru sve probleme koje doživljavate pri noćnoj vožnji, da bi mogli odraditi specijalne testove kao što su procjena vidnog polja ili osjetljivost na kontrast.

Ukoliko imate dijabetes, idite na pregled očiju barem jednom godišnje i strogo se pridržavajte uputstava doktora o dijeti, kontroli šećera u krvi, inzulinu i brizi o sebi kako bi smanjili rizik od dijabetičke retinopatije, koja može napredovati do stepenaa gubitka vida bez ikakvih prethodnih upozorenja.

Hitno potražite pomoć, ukoliko uočite bilo kakve simptome očnih bolesti koje mogu ugroziti vaš vid. Imajte na umu da se većina simptoma vezanih uz bolesti očiju pojavljuje tek u kasnoj fazi bolesti, pa je vrlo važno da brzo reagujete.

Savjetujte se sa svojim optometristom da vam prepiše posebne dioptrijske naočare koje bi vam mogle pomoći da bolje vidite tijekom noćne vožnje.

Antirefleksni sloj može smanjiti odbljesak. Posebna stakla Vam mogu pomoći kod pojave krugova oko izvora svjetla, bliještanja i drugih smetnji pri gledanju u izvore svijetla po noći.

Budite vrlo oprezni kada se približavate raskrsnicama, jer je istraživanje američkog instituta za sigurnost saobraćaja na auto putevima pokazalo da se 40% kobnih sudara u kojima učestvuju stariji vozači događa upravo na raskrsnicama.

 

Savjeti za sigurnu vožnju

Slijedeće savjete za sigurnu vožnju je pripremio Nacionalni institut za starenje – američka zdravstvena ustanova:

Smanjite rizik noćne vožnje na način da isplanirate svoj put prije nego što krenete. Vozite se ulicama koje poznajete i
izbjegavajte mračne ulice bez rasvjete kao i loše asfaltirane puteve.

Krenite ranije ukoliko su loši uslovi na putevima i nemojte voziti, ako ste umorni ili pod stresom. Usredsredite se samo na vožnju i ne dopustite da vam išta drugo odvlači pažnju.

Uvijek vozite defanzivno. Držite razmak dužine najmanje dva automobila od vozila ispred, a razmak neka bude još veći pri lošim vremenskim uvjetima i brzoj vožnji.

Držite prozore i vjetrobrane čistima i vozite auto koji zadovoljava uslove sigurne vožnje, poput servo upravljanja, pojačivača sile kočenja, automatska transmisija i veliki retrovizori. Neka vam auto bude u dobrom stanju, sa ispravnim brisačima i čistim, podešenim svjetlima.

Pridržavajte se ovih stručnih savjeta o sigurnoj noćnoj vožnji i proslijedite ih svim osobama kojima treba slična pomoć!