jovovicb@t-com.me
✆ 069080408
Radno vrijeme:Ponedeljak-Petak 9.00h-14.00h i 17.00h-20.00h
Close
Ulica 27. Marta br. 15, 81000 Podgorica, Crna Gora
Radno vrijeme:Ponedeljak-Petak 9.00h-14.00h i 17.00h-20.00h
Da li ste znali – pored reakcije na svijetlo, zjenice takođe otkrivaju naše emocije

Da li ste znali – pored reakcije na svijetlo, zjenice takođe otkrivaju naše emocije

Svi znamo da će se zjenica oka promijeniti svoju veličinu u zavisnosti od količine svijetla kojoj je oko izloženo. Međutim, ako smo u strahu, zjenice će se takođe proširiti. Odatle i dolazi izreka da su “u strahu velike oči”.

Šta nam širina zjenica može reći o ljudima s kojima komuniciramo? Možemo li i kako prepoznati one koji su u strahu, pred koje stavljamo teške zadatke ili one koji su zaljubljeni (u nas)? 🙂

Šta je pupilometrija?

U svakom trenutku naše zjenice balansiraju između svjetlosnih i emocionalnih reakcija. Znanost​ o veličini zjenica se naziva pupilometrijom i koristi se u istraživanju različitih psiholoških fenomena.

Kako svjetlost utiče na širinu zjenice?

Što je prostorija svjetlija, zjenica se sužava i postaje manja. Kada smo u mraku, manja količina svjetla je stimulus za širenje zjenica, kako bi više svjetla dospjelo do zadnjeg dijela oka. Reakcija na svijetlo je nesvjesna i kontroliše se autonomnim nervnim sistemom koji automatski prilagođava raspon šarenice odgovarajućoj količini svjetla koja ulazi u oko kako bi slika koju vidimo bila što bolja – baš kao i otvor fotografskog aparata.

U šarenici se nalaze dva mišića:

  • Cirkularni mišić (sfinkter) ima raspoređena vlakna u obliku prstena koji sužava zjenicu do veličine 2 mm.
  • Radijalni mišić (dilatator) ima raspoređena vlakna poput zupaca na koturu i može proširiti zjenicu do 8 mm.

Zjenica otkriva i emocionalno stanje

Autonomni nervni sistem ne kontroliše samo reakcije zjenica na svjetlost, već nam takođe otkriva emocionalne i mentalne reakcije. Kada smo u stresu, simpatički ogranci pokrenuti “borba ili bijeg” stimulusom dovode do širenja zjenice. S druge strane parasimpatički ogranici pokrenuti “odmor i probava” stimulusom dovode do sužavanja zjenica.  U svakom trenutku naše zjenice balansiraju između svjetlosnih i emocionalnih reakcija.

Evo nekih primjera emocionalnih odgovora:

  • Zjenica će se proširiti ako ispitanika izložimo teškim zadacima. Psiholog fakulteta u Princetonu Daniel Kahneman u svojoj studiji navodi da će se ispitaniku zjenice proširiti ako ga upitamo koliko je 8 x 21, ali da će postati još šire ako ga zamolimo da pomnoži brojeve 8 i 47. Koji god da je problem, zjenice će ostati široke sve dok ne dođemo do rješenja ili dok ne odustanemo.
  • Široka zjenica može otkriti želju ispitanika prije nego što je isti sam izrazi. Wolfgang Einhauser-Treyer, neuropsihijatar na Philipps Fakultetu Marburg zamolio je ljude da pritisnu dugme u bilo kom trenutku u rasponu od 10 sekundi. Širenje zjenica započinje oko 1 sekundu prije nego što su pritisnuli dugme, a nastavlja sa širenjem 1-2 sekunde nakon pritiska.

Šta nauka kaže o veličini zjenica?

Nauka o veličini zjenica se naziva pupilometrija i koristi se u istraživanju različitih psiholoških fenomena uključujući: pospanost, introverziju, sekusalni interes, rasne preference, šizofreniju, moralne sudove, autizam i depresiju.

Široka zjenica, uzrokovana nagonima za proženjem vrste, kod životinja omogućuje mužjaku da kroz širi zjenični otvor može u vidnom polju ispred sebe primijetiti što više ženki. Ova reakacija se zadržala i kod ljudi: kada smo na romantičnoj večeri ili u blizini osobe koja nam se sviđa zjenice se prošire. Široka zjenica daje “zaljubljenim očima” poseban sjaj i tada oči stvarno postaju ogledalo duše i emocija.

Dakle, sljedeći put kada pogledate u nečije oči imajte na umu da možete vidjeti mnogo više od boje.