jovovicb@t-com.me
✆ 069080408
Radno vrijeme:Ponedeljak-Petak 9.00h-14.00h i 17.00h-20.00h
Close
Ulica 27. Marta br. 15, 81000 Podgorica, Crna Gora
Radno vrijeme:Ponedeljak-Petak 9.00h-14.00h i 17.00h-20.00h
Čuvajte se epidemijskog konjunktivitisa!

Čuvajte se epidemijskog konjunktivitisa!

Epidemijski konjunktivitis je je akutni folikularni konjunktivitis sa promjenama na konjunktivi (vežnjači). U većini slučajeva prelazi u keratokonjunktivitis kada se javljaju promjene i na rožnjači. Jako je zarazan i naziva se epidemijski, zbog velikog broja ljudi koji se istovremeno zaraze.

 

Kako nastaje epidemijski konjunktivitis?

Bolest je izazvana raznim tipovima iz grupe adenovirusa. Najčešće bolest uzrokuju tipovi 8, 19 i 37. Javlja se obično uz viroze, grip i uglavnom kod odraslih, međutim može se javiti i kao samostalna bolest. Često se javlja u većim epidemijama, jako je zarazna, prenosi se direktnim kontaktom. Virus dospijeva na površinu oka najčešće rukama, pri dodiru sa kapljicama konjunktivalnog ili respiratornog sekreta ili direktnim kontaktom sa inficiranim predmetima kao što su ubrusi, papirne maramice i ostalo. Epidemije se obično javljaju u zatvorenim kolektivima kao što su škole, bolnice, radni kolektivi, vrtići, kampovi.

Koji su simptomi ovog očnog problema?

Inkubacija, odnosno vrijeme od zaraze do pojave simptoma je 2 – 14 dana. Bolest počinje naglo suzenjem i grebanjem u početku na jednom, da bi se ubrzo isti znaci javili i na drugom oku. Vežnjače (konjunktive) su crvene, otečene, posute folikulima u prelaznim borama. Folikuli su okrugli, veličine 0.5 – 5 mm, sive boje s krvnim sudovima na ivici. Krvni sudovi su jako crveni i vrlo izraženi po cijelom spoljašnjem delu oka i zbog toga cijelo oko izgleda crveno.

Nakon 5-14 dana kod 80% bolesnika nastaje površna upala rožnjače (keratitis), pretežno centralno, s malim, okruglim, bijelim zamućenjima – subepitelnim infiltratima rožnjače (cornea), koji mogu da traju mjesecima i da u težim slučajevima trajno oštete vid. Tada oko postaje bolno. Mogu se javiti pseudomembrane. Postoji jaka serozno – sluzava sekrecija. Regionalne limfne žlijezde su otečene. Postoji jako suzenje. Ostali simptomi uključuju osjetljivost na svijetlo (fotofobija) i osjećaj kao da se u oku nalazi pijesak.

Kako se uspostavlja dijagnoza?

Postavlja se na osnovu anamneze i kliničke slike bolesti. Adenovirus se može izolovati iz oka prvih 14 dana nakon početka simptoma.

Bolesnici koji boluju od epidemijskog konjunktivitisa zarazni su u toku prve dve nedelje bolesti i tada mogu biti izvor infekcije za okolinu. Zbog toga im u tom vremenskom periodu ne treba zakazivati česte kontrolne preglede a povratak na posao dozvoliti poslije tri nedelje.

Kako se liječi?

Epidemijski konjunktivitis je samoizlječiva bolest i zbog toga aktivno liječenje nije potrebno. Potrebno je samo dobro obavljati higijenu inficiranog oka čestim ispiranjem fiziološkim rastvorom ili pomoću 3% rastvora borne kiseline. U slučaju poja­ve subepitelnih infiltrata na rožnjači, liječenje je simptomatsko (rastvor acidi borici 3%), hladne obloge. Lokalno može da se primenjuje antibiotska mast radi prevencije sekundarne bakterijske infekcije. Pojava epidemije na očnoj klinici je vrlo neugodna i takve bolesnike treba dobro izolovati ili otpustiti na kućno liječenje ako to dopušta osnovna bolest.

Čestim pranjem ruku možete spriječiti razne infekcije i bolesti.

Čestim pranjem ruku možete spriječiti razne infekcije i bolesti.

Kako spriječiti epidemijski konjunktivitis?

Bolesnici trebaju biti vrlo oprezni da ne prenesu infekciju osobama u svojoj okolini. Potrebno je izbjegavati dodire s ljudima, ne dijeliti peškire, posteljinu,  bilo koje predmete za ličnu higijenu. Potrebno je učestalo prati ruke dok god je oko crveno. Medicinski radnici moraju biti ekstremno oprezni da ne prenesu zarazu drugim bolesnicima i kolegama. Potrebno je prati ruke nakon bilo kakvog dodira sa pacijentima. Svaki predmet i instrument koji je došao u dodir s bolesnikom treba očistiti jakim dezinficijensom. Zaražene osobe ne smeju da idu na posao, u školu, vrtić itd. tri nedjelje nakon pojave simptoma.