jovovicb@t-com.me
✆ 069080408
Radno vrijeme:Ponedeljak-Petak 9.00h-14.00h i 17.00h-20.00h
Close
Ulica 27. Marta br. 15, 81000 Podgorica, Crna Gora
Radno vrijeme:Ponedeljak-Petak 9.00h-14.00h i 17.00h-20.00h
Čmičak(hordeolum)

Čmičak(hordeolum)

Čmičak je bolna crvena kvrga na ivici vašeg kapka. Slično bubuljicama od akni, čmičak se formira kada se mala masna žlijezda u blizini trepavica začepi i inficira. Čmičci su veoma česti i u mnogim slučajevima se mogu izliječiti kod kuće. Međutim, u nekim slučajevima može biti potrebno liječenje od strane oftamologa. Medicinski izraz za čmičak je hordeolum.

Postoje dva tipa čmička:

 • Spoljašnji čmičak- on se formira na spoljašnjem dijelu gornjeg ili donjeg kapka. Spoljni čmičak je najčešći tip i obično je uzrokovan infekcijom u folikulu trepavica.
 • Unutrašnji čmičak- nastaje na bilo kom od vaših unutrašnjih kapaka (okrenuti prema vašoj očnoj jabučici). Unutrašnji čmičak je obično uzrokovan infekcijom unutrašnje žlijezde očnih kapaka koja proizvodi ulja koja pomažu da vaš kapak ostane vlažan.

Čmičak je sličan drugoj izbočini na kapku koji se zove halacion. Halacion je kvrga koja se obično javlja na vašem kapku. Za razliku od čmička, halacion obično nije bolan i nije uzrokovan bakterijskom infekcijom. Ali tretman za oba stanja je sličan.

Uobičajeno je da imate čmičak na samo jednom kapku, ali je moguće da se pojavi i na oba. Takodje, obično traje jednu nedelju do dvije.

Koliko je čest čmičak?

Čmičak je veoma čest i javlja se podjednako kod muškaraca i žene, kao i djece. Međutim, može biti češći kod odraslih nego kod djece jednostavno zato što je ulje u lojnim žlijezdama odrasle osobe gušće nego kod djeteta. To znači da je skloniji blokadi očnih kanala.

Ukoliko imate određena stanja, kao što su blefaritis, perut, rozacea, dijabetes ili visok nivo lošeg holesterola, postoji veća opasnost da razvijete čmičak. U većini slučajeva, čmičak će nestati sam za nekoliko nedelja. Ako ne nestane prirodno nakon druge nedelje, obratite se vašem oftamologu za savjet.

Znaci i simptomi čmička

 • Bolna crvena kvrga (izbočina) duž ivice kapka blizu trepavica.
 • Otečena ivica kapka (ponekad i cijeli kapak).
 • Osjetljivost na svjetlost.
 • Bol i svrab.
 • Suzenje očiju.
 • Osećaj da imate nešto u oku.

Čmičci generalno nisu zarazni. Međutim, male količine bakterija se mogu prenijeti iz vašeg ili djetetovog čmička. Zbog toga je važno da uvijek perete ruke prije i posle dodirivanja čmička i da često perete jastučnice kako biste spriječili širenje bakterije. Osim u slučajevima kada čistite ili stavljate tople obloge na čmičak, izbegavajte da ga dodirujete kako biste smanjili širenje bakterije i iritaciju.

Šta trebate raditi ukoliko imate čmičak?

 • Koristite tople obloge. Nanesite toplu krpu na kapak na 10 do 15 minuta, tri do pet puta dnevno. Zagrijte krpu za pranje tako što ćete je natopiti toplom vodom, iscijediti i ponoviti. Mnogi ljudi vjeruju da će upotreba kesica kamilice navlaženih u toploj vodi kao obloga za oči pomoći da se osjećate bolje, kao i da ubrza zarastanje, dijelom zbog antibakterijskih svojstava kamilice. Neki naučnici su pokazali da prirodni antioksidans u kamilici razbija ćelijski zid bakterija, ubijajući ih. Iako postoji određena rasprava o ovome među stručnjacima u očnoj oblasti, neće vam škoditi i trebalo bi da bude barem jednako efikasno kao korišćenje tople krpe kao obloge.
 • Očistite kapke. Nježno obrišite iscjedak iz očiju blagim rastvorom sapuna napravljenim od pola šampona za bebe i pola vode. Takođe možete koristiti maramice za kapke dostupne u većini apoteka.

Šta ne treba raditi?

 • Stiskati ili cijediti čmičak.
 • Trljati  ili dodirivati svoj kapak.
 • Nositi šminku ili kontaktna sočiva dok se zahvaćeno područje ne izliječi.