jovovicb@t-com.me
✆ 069080408
Radno vrijeme:Ponedeljak-Petak 9.00h-14.00h i 17.00h-20.00h
Close
Ulica 27. Marta br. 15, 81000 Podgorica, Crna Gora
Radno vrijeme:Ponedeljak-Petak 9.00h-14.00h i 17.00h-20.00h
11 najčešćih razloga crvenog oka

11 najčešćih razloga crvenog oka

Ukoliko imate crvenilo oka koje se ne ublažava, kontaktirajte nas na 020640553 ili 069080408.

Da li ste primijetili da vam je jedno, ili oba oka crveno? Ukoliko vam oči odjednom postanu crvene, važno je saznati zašto. Ovo stanje je obično bezbolno, a nastaje kada su krvne žile u blizini površine oka povećane ili proširene. Ukoliko se situacija ne smiri kroz nekoliko sati, trebali bi posjetiti oftalmologa. Crvene oči mogu biti znak da trebate hitnu medicinsku pomoć.

Kroz našu praksu od 23 godine, saznali smo da je crvenilo oka najčešće povezano sa sledećim stanjima:

1. Konjunktivitis

Konjunktivitis je upala ili infekcija tanke prozirne ovojnice koja prekriva bijeli dio oka – beonjaču. Konjunktivitis može biti uzrokovan bakterijama, virusima, alergijama ili otrovnim tvarima. Vrlo je česta pojava, koja obično nije ozbiljna.

2. Suvo oko

Suze štite naše oči podmazivanjem, njegovanjem i zaštitom površine oka. Ukoliko je smanjena proizvodnja suza, naše oči postaju suve i nadražene. Hronična suvoća može uzrokovati proširenje krvnih sudova u oku, a upravo iz tog razloga oči postaju crvene, a očna površina upaljena. Ovo stanje se najčešće dešava zimi ili ljeti kad boravimo previse u zatvorenim prostorima.

3. Blefaritis

Blefaritis je upala očnih kapaka i trepavica, i može biti uzrokovan lošom higijenom kapaka. Žlijezde očnih kapaka, alergijske reakcije ili bakterijske infekcije su takođe česti uzroci blefaritisa. Ukoliko imate blefaritis, manifestovaće se peckanjem u očima, obilnim suzenjem, osjetićete svrbež, crvene i natečene kapke, suve oči ili kraste na kapcima. Stanje nije zarazno i obično ne uzrokuje trajno oštećenje vida.

4. Uveitis

Uveitis je upala srednje očne ovojnice ili uvee, koja može izazvati crvenilo, bol, zamagljeni vid i osjetljivost na svijetlo. Simptomi ovog stanja se mogu pojaviti iznenada, i pogoršati veoma brzo. Uveitis je potrebno liječiti odmah, jer može doći do raznih komplikacija.

5. Česta upotreba neodgovarajućih kapi

Učestala upotreba kapi može još više doprinijeti efektu crvenog oka. Prije nego što budete planirali korišćenje kapi za oči, najbolje je da se konsultujete sa oftalmologom, i da  utvrdite tačan uzrok crvenog oka.

6. Nepravilno rukovanje kontaktnim sočivima

Nošenje kontaktnih sočiva ponekad može uzrokovati crvenilo očiju. Neke osobe imaju osjetljivije oči pa ukoliko duže nse sočiva nego što je pripisano, može doći do sindroma crvenog oka. Ukoliko osjetite nelagodu prilikom nošenja kontaktnih sočiva poželjno je da posjetite oftalmologa jer je možda došlo do infekcije.

7. Povreda oka

Crvenilo očiju je ponekad izazvano povredom. Krvne žile na površini oka se šire, kako bi se ćelije obnovile i izlječile povredu.

8. Ulkus rožnice (čir)

Ulkus rožnjače je infekcija prozirnog dijela oka – rožnjače. Očne žile u blizini rožnjače postaju proširene i otečene, te se na taj način brane od infekcije. Iz ovih razloga se takođe stvara crvenilo očiju.

9. Subkonjunktivalno krvarenje

Tanka prozirna membrana na površini beonjače – spojnica, sadrži mnogo krvnih žila, koje lako pucaju. Ukoliko se to dogodi, krv odlazi u prostor između spojnice i beonjače. Subkonjunktivalno krvarenje može biti uzrokovano kijanjem, kašljanjem, naprezanjem, povraćanjem, traumom, visokim krvnim pritiskom, dijabetesom itd.

10. Akutni glaukom zatvorenog ugla

Akutni glaukom zatvorenog ugla je ozbiljno medicinsko stanje, koje se mora odmah liječiti. Ovaj ozbiljan tip glaukoma uzrokuje bolno crvenilo, koje se obično pojavljuje na jednom oku.

11. Dugotrajna upotreba kompjutera, telefona, tableta itd.

Ukoliko ste vezani za ekran, može doći do širenja krvnih sudova na površini oka.  Posebno sada, u doba korona virusa, ljudi mnogo više vremena provode vezani za elektronske uredjaje, pa je neophodno praviti pauze. Pogledajte u ‘daljinu’ nekih minut dva, odmorite oči i crvenilo koje se naglo javilo brzo će nestati. U ovom slučaju ne trebate da posjetite oftalmologa.